Misstänkta för trippelmord begärs häktade

3:43 min

Männen kan bindas både till brottsplatsen och tiden för mordet, enligt åklagaren. Männen har varit anhållna sedan i söndags.

– Teknisk bevisning och vittnesuppgifter binder de misstänkta männen till platsen och tidpunkten för brottet, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Åklagaren vill inte gå in i detaljer kring vad det handlar om för bevisning, men han kan bekräfta att det rör sig om bland annat analys av de misstänktas mobiltelefoner.

– Det är ju ingen hemlighet att vi undersöker beslagtagna mobiltelefoner, säger Daniel Edsbagge.

Flera medier, däribland GT/Expressen, har pratat med personer som ger åtminstone en av männen alibi för morden.

– Rent generellt är det så att sådana uppgifter ofta kommer in i utredningar om allvarliga brott, men åklagare och polis måste värdera det utifrån vad som övrigt har kommit fram. Här har jag värderat bevisningen så att det rör sig om sannolika skäl, säger Edsbagge.

När det gäller ett motiv för morden så vill åklagaren inte säga något om det. Enligt GP kan det handla om en obetald skuld. Klart är att polisen tittar på flera olika möjliga motiv.

– Jag förstår att det finns ett jättestort intresse både från allmänheten och anhöriga att få reda på vad som har hänt och vilket motiv det kan vara. Särskilt mot bakgrund av att tre unga människor har blivit mördade.

– Men skulle jag eller polisen stå och berätta vad det är för detaljer som finns i förundersökningen och vad vi tror om eventuella motiv, så kommer de vidare förhören som ska hållas i utredningen med nya personer, och förhör med personer som ska förhöras om, påverkas av det. Det skulle leda till att utredningen blev sämre och det vill vi inte alls, säger chefsåklagaren.

Vad är det som händer nu i utredningen?

– Det fortsätter med att polisen håller ytterligare förhör, man analysera den tekniska utredningen för att se vad kan det här betyda för någonting och man skickar också saker till något som heter Nationellt forensiskt center, det vill säga ett kriminaltekniskt laboratorium.

En av försvarsadvokaterna säger att han är förvånad över att du begär mannen häktad. Vad säger du om det?

– Jag vill inte kommentera det. Det kan vara naturligt att vi har olika uppfattningar, men nu ska vi vara ödmjuka och låta Uddevalla tingsrätt pröva den bevisningen som finns.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt och i en av säkerhetssalarna där. Den första förhandlingen börjar klockan 10 och den andra klockan 11. Men det är ingen hotbild mot de två männen som gör att förhandlingen hålls i Göteborg.

– Det beror bara på utrymmesskäl. Vi tror att det finns ett stort intresse för häktningsförhandlingarna, säger lagmannen Stefan Olsson till P4 Väst.

Enligt honom har domstolen inte fått någon information om att det skulle finnas en hotbild mot de två misstänkta.

De två männen nekar till brott. Även om tingsrätten skulle gå på åklagarens linje och häkta de två männen återstår mycket arbete.

- Det kommer ta lång tid. Det återstår ett intensivt arbete innan vi kan komma fram till tillräckliga skäl för att väcka åtal. Vad vi påstår nu är sannolika skäl, men för att man ska kunna väcka åtal krävs det betydligt mer bevisning, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge lämnar nu över ledningen av utredningen till vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Rinsell var den åklagaren som höll i utredningen efter mordet på den 23-åriga kvinnan i Trollhättan förra året. Där fälldes tre män för inblandning i mordet.

Han biträds nu av kammaråklagare Viktoria Karlsson. Bägge åklagarna har sedan tidigare deltagit i handläggningen av ärendet.