Prat och mat ska skapa väg in i arbetslivet

1:33 min

Förebyggarcentrum i Västerås vill nå unga som inte aktivt söker sig till arbetslivet eller utbildning. Därför ska de ordna träffar på Råby, Bäckby och Vallby.

Projektet heter "Först prat och sen mat" och ska nu testas tre gånger på prov. Tanken är att ungdomar ska få träffa representanter från exempelvis Arbetsförmedlingen och sedan få äta lite mat. Förebyggarcentrum i Västerås är initiativtagare till projektet.

– Det finns så jättemånga resurser inom staden, men alla använder dem inte. Man tar sig inte in till centrum för att gå till Arbetsförmedlingen eller till någon annan. Det är just den här målgruppen, 16-26-åringar, som vi vill fånga upp. Och då tänkte vi: vi tar de resurserna till ett bostadsområde, så får vi se hur många som kommer, säger Jens Vennerström som är områdessamordnare på Förebyggarcentrum.

Förbyggarcentrum i Västerås bildades för tre år sedan, då flera olika sektioner som jobbade med förebyggande arbete inom Västerås stad slogs ihop. De har som fokus att att jobba med barn, ungdomar och familjer.

I det här projektet har man bland annat samarbetat med Arbetsförmedlingen, folkhögskolan och Vuxenutbildningscentrum. Målet är att nå dem som inte aktivt söker sig till Arbetsförmedlingen eller olika utbildningsmöjligheter.

– Det finns jättemycket stöd, och det är gratis. Det finns så många chanser och möjligheter, och det borde alla veta och våga ta del av. Jag tror att många vill göra grejer men man vet inte hur man ska gå till väga, säger Jens Vennerström.

Varför lockar ni med mat?

– Det är universellt, alla vill väl äta. Ibland har man bilden av att gå till Arbetsförmedlingen eller något annat, att det ska vara så stelt. Det handlar inte om det, utan bara om att ta första steget. Så det är bara att komma och prata och äta lite. Det gör det lite mer avslappnat, säger Jens Vennerström.