Melodifestivalen 2015

Gjorde samedräkten av en gammal jacka

8:31 min

Sedan i måndags så har man kunnat se Daniel Norbergs parodier på årets finallåtar i Melodifestivalen. I parodin möter man bland annat Jojk-Henrik Fjällgren och hans låt "Jag är låg". 

Om du letat roliga klipp på internet har du kanske stött på den 25-åriga Uddevallasonen Daniel Norbergs klipp. Daniel gör främst roliga sång sketcher tillsammans som med sin bror Emil. Och deras sketcher handlar om allt från vilken tidsålder som är bäst till tåg som vägra att gå. 

I fjol släppte de en parodi på Melodifestivalens finallåtar. Klippet blev en succé. Med 2,3 miljoner visningar blev klippet det näst mest visade svenska klippet på Youtube 2014.

Årets Melodifestivalparodi, som släpptes den 7 mars, tog sju dygn att göra. 

Sápmis eget Melodifestivalhopp Jon-Henrik Fjällgren eller Jojk-Henrik Fjällgren som han heter i din parodi. Hur tänkte du när du gjorde om hans jojk?
--Det är alltid viktigt att det blir kul. Jag vet ju att det inte alltid är så uppskattat att man parioderar samerna. Men det skulle bli nästan löjligt om jag inte hade gjort det. Jag gör alla på lika villkor. Vi tänkte så. Det är ju bara på skoj. Höja, höja volymen. Man ska inte ta illa upp. Man bör inte ta illa upp.

Jojk-Henrik har ju även fått en samedräkt, hur har du fått till den?
--Det är en gammal damjacka som jag har hittat. Och sedan gick jag till en tygbutik och så köpte jag breda band och limmade på och så hade jag en lite samemössa hemma. Han har ju inte på sig en egentligen. Men jag kände om jag har en så får jag ha på den.

Svenskar som gör parodier på samera är inte alltid så uppskattade av alla samer, har du fått några reaktioner?
– Nej, jag inte fått det än. Men det kanske kommer. Det går ju otroligt bra för klippet, vilket är jätteroligt. Det kommer säkert reaktioner, jag hoppas. Ta det med en nypa salt alla artisterna. Det är bara på skoj.  

Har Jon Henrik Fjällgren lämnat nån kommentar?
– Nä, han har inte gjort det. Han kanske är förbannad på mig i programmet på lördag. 

Vill du veta mer lyssna på ljudklippet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio