Nemtsovs mordmisstänkta hävdar tortyr

1:41 min

Två av de misstänkta för mordet på den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov hävdar nu att de tvingats erkänna under tortyr.

Människorättsaktivister som besökt dem i häktet i Moskva bekräftar att de gripna bär spår av misshandel och kräver nu att anklagelserna utreds.

-- Efter gripandet säger han att han hölls inlåst i två dagar med en påse över huvudet, utan att veta var han befann sig, berättar journalisten Eva Merkatjeva för tv-kanalen Dozjd efter att ha besökt de mordmisstänkta i häktet.

Andrej Babusjkin från presidentens eget människorättsråd, som också var med i häktet, skriver i sin blogg om spår av misshandel på två av de gripna och kräver att det här utreds och att presidenten själv, Vladimir Putin, informeras.

Politikern Boris Nemtsov, under många år en av Rysslands fränaste Putinkritiker, sköts till döds i närheten av Kreml för mindre än två veckor sedan. En vecka efter mordet greps flera personer, bland dem en tidigare tjetjensk polisman och två släktingar till honom.

Rysk Kremltrogen teve lyfter nu fram teorin om att Nemtsov ska ha mördats för sina uttalanden efter terrordådet mot den franska tidningen Charlie Hebdo och att mordet ska ha varit en hämnd från muslimer som fördömt tidningens satirteckningar.

Men regimkritiker i Ryssland menar att det här bara är ett villospår för att leda bort från det som de menar är det verkliga motivet bakom mordet: Boris Nemtsovs kritik mot landets ledning och mot det ryska agerandet i Ukraina.

I dag publicerade tidningen Novaja Gazeta uppgifter om att det ska cirkulera någon slags "dödslista" där förutom Nemtsovs namn också bland annat den nu frigivna tidigare oljemiljardären Michail Chodorkovskijs namn ska stå med.

Enligt tidningen har president Vladimir Putin informerats om "dödslistan" men det är uppgifter som tillbakavisas av hans pressekreterare.