Norrköping

Dåligt fiske i Motala ström

1:39 min

Fisket i Motala ström i Norrköping blir allt sämre. En grupp oroliga sportfiskare riktar nu stark kritik mot föreningen Cityfiske i ett brev till Norrköpings kommun.

- De sista tre åren har det nästan blivit helt slut med lax- och öringsfiske i Motala ström. Det är på grund av detta som vi sportfiskare reagerar. Det är något som går galet i Motala ström, säger sportfiskaren Anadin Dukic där vi träffas nere vid Strömmen.

Anadin Dukic och ett 30-tal andra sportfiskare skriver till kommunen att Norrköping förr var en av landets bästa städer för sportfiske av lax och öring. Men inte nu längre. Nu fiskar de bara gös, som heller inte är lika stora som förr, men för inbitna sportfiskare är det främst lax och öring som är intressant, menar Dukic. Sportfiskarna skriver till kommunen för att få svar på vad det egentligen är som pågår och hur kommunen tänker lösa situationen.

- När Norrköpings kommun skötte planteringen av småfisk så kom en lastbil som släppte fisk i storleken 20 cm. Sen Cityfiske för tio år sen började ta hand om detta så släpper de ut fisk som bara är på 5-6 cm. De äts förmodligen upp av annan fisk, säger Dukic.

Det behövs städas på Strömmens botten, skriver sportfiskarna i sitt brev till Norrköpings kommun. Fiskekrokarna fastnar ofta i cyklar, kundvagnar och parkbänkar som är kastade i vattnet.

Anadin Dukic är besviken på den kommunalt finansierade föreningen Cityfiske inte gör något åt problemen och sportfiskarna i fråga har sina egna teorier om det allt sämre fiskbeståndet. En av orsakerna tror Anadin Ducic och de andra sportfiskarna är att Cityfiske planterar ut alldeles för små fiskar, men detta tillbakavisas av Länsstyrelsen. Det finns inte någon annan storlek på dessa lax- och öringstammar att köpa. De större öringstammar som finns är inte lämpliga för Motala Ström, skriver länsstyselsen till Norrköpings kommun och hänvisar till andra vattenområden i länet för öringsfiske.

Ingen vet säkert vad som är orsaken till det sämre fisket men Sulo Vaattovaara som är fritidsintendent på Norrköpings kommun spekulerar om varför:

- Det finns nog olika orsaker till den minskade fiskmängden. Vattenflödet spekulerar en del i, och det varma vädret.

På Ducic och de andras önskan om påtryckningar på Holmen för att öka vattenflödet sommartid så svarar Vaattovaara:

- Holmen styr inte helt vattenflödet, även Tekniska Verken bidrar vattenflöden. Vi ska utreda de här frågorna nu så vi kan ge svar till den gruppen som kommit med synpunkterna.

Det åligger kommunen att ta upp dragga i vattnet, ta upp bråte från botten, det är inte föreningen Cityfiskes ansvar utan kommunens.

- Vi tittar på synpunkterna och håller på att bena ut vem som har ansvar för vad. Detta hoppas vi kunna förklara i ett svar till den här gruppen sportfiskare, säger Sulo Vaattovaara som har fullt förtroende för Cityfiske:

 - Mitt intryck är att Cityfiske jobbar jättebra med det uppdrag de har. De har ju fler uppdrag som till exempel att ta emot besök från skolor och företag.

Uttalandet från Anadin Dukic och andra i gruppen sportfiskare om att Cityfiske inte verkar ha några planer på att vända den negativa trenden vänder sig  Sulo Vaattovaara också emot:

- Föreningen Cityfiske är nog de som bekymrar sig mest över att det varit dåligt fiske. Så de kliar sig nog mest i huvudet och funderar på lösningar. De har kontaktar expertis runt om i Sverige för at fråga om möjliga orsaker.

Fritidsintendent Sulo Vaattovaara på Norrköpings kommun avslutar med att säga att han gärna träffar de kritiska sportfiskarna och pratar med dem.