Minecraft-utredningen skapar förvirring i Turkiet

2:30 min

Den turkiska regeringens utredning som tillsattes förra månaden för att se över om Minecraft är för våldsamt eller inte kom fram till att spelet bör förbjudas i landet. Utredningen har bemöts med kritik, både från spelare och akademiker, som menar att grunderna är tveksamma.

Det hela började redan i februari förklarar Tonguc Ibrahim Sezen som är professor på Bilgi-universitetet i Istanbul. En journalist frågade familj- och socialministern ifall hon hört talas om Minecraft, varpå svaret var nej. Journalisten i fråga beskrev då Minecraft som ett våldsamt spel där spelaren belönas för att mörda sin partner. Ministern reagerade starkt och det blev grunden till utredningen som tillsattes, som nu kommit fram till att spelet är för våldsamt och bör förbjudas.

Tonguc Ibrahim Sezen säger att utredningen upprört spelare som också startat kampanjer mot bannlysningen. Akademiker i sin tur ifrågasätter metodiken bakom utredningen och föräldrarna säger Sezen, är förvirrade. Minecraft har i takt med att den turkiska spelindustrin växt sig allt större också tagit sig in i allt fler hem och på olika familjeforum uttrycks oro mot hur spelet påverkar barnen.Turkiet har sedan tidigare en historik där många hemsidor censurerats, men ett utbrett problem med censur av spel finns inte i dagsläget. Däremot finns en oro mot att det kan förändras, fortsätter han.

Den informationen som skapat rubrikerna kommer från det utdrag som den turkiska tidningen Habertürk publicerat. Utredningen finns nämligen inte tillgänglig för beskådning. Tonguc Ibrahim Sezen menar också att det, generellt, finns ett problem med förståelse för spel i landet, både bland föräldrar, media men också bland politiker.