Ishockey – SM-slutspelet 2015

Luleå förlorade första kvartsfinalen

3:48 min

Frölunda slog Luleå med 3-2 i den första SM-kvartsfinalen i Scandinavium. Kedjetrion Max Görtz, Mathis Olimb och Andreas Johnson ordnade alla målen för göteborgarna.

Radiosportens L-G Jansson tar ut matchens bästa spelare:
Frölunda: Mathis Olimb
Luleå: Dean Kukan

– Skönt att vi får med oss första matchen. Det är viktigt att börja bra på hemmaplan. Jag tycker vi spelar med högre tempo än Luleå och har ett mycket bättre anfallsspel, säger Mathis Olimb, matchens lirare, till Radiosporten.

– Jag tycker vi spelar med högre tempo än Luleå och har ett mycket bättre anfallsspel. Vi hade en bra period i mitten av den andra.

Luleå började bäst. Men Frölunda gjorde 1-0 vid 10.53, i lagets första powerplay. Max Görtz stod vid bortre stolpen och petade in returen efter ett skott från Mathis Olimb. 

Strax senare, vid 12.34, blev hemmabacken Erik Gustafsson utvisad för resten av matchen efter en tackling mot huvudet på Cam Abbott, som fick utgå för behandling.

– Det är en tackling mot huvudet och då är det per automatik fem minuters utvisning och matchstraff, säger Lars-Gunnar Jansson i Radiosportens direktsändning.

I andra perioden ökade Frölunda till 3-0 innan sex minuter spelats. Luleå var plötsligt segt och stillastående. Målen gjordes av Andreas Johnson och Max Görtz, båda gångerna på fina passningar från smarte Mathis Olimb.

Luleå hade svårt att hänga med när den inspirerade Frölunda-trion for omkring i gästernas försvarszon.

Kvällens kamp lutade mot att kännas avgjord. Men Peter Cehlarik höll sig framme, reducerade för Luleå och väckte spänningen igen.

Tredje perioden bjöd på chanser åt båda hållen. Med två och en halv minut kvar att spela tog Luleå ut målvakten Joel Lassinantti och satte in en sjätte utespelare. Det gav resultat. Vid 18.12 reducerade Johan Harju för norrbottningarna.

– Det är framförallt tio minuter i andra perioden där Frölunda får igång sitt spel som gör att vi förlorar matchen. Vi måste spela smartare där, de utnyttjar det otroligt bra. Sen avslutar vi på ett bra sätt och är väldigt nära att få in en kvittering, säger Luleås Karl Fabricius till Radiosporten efter matchen.

De två första perioderna drog ut på tiden, med ett pärlband av små och stora gruff mellan spelarna. Det finns en viss hetta mellan dessa två lag, efter en rad tuffa möten som många minns.

Luleå tog sitt enda SM-guld 1996, i en rafflande finalserie mot Frölunda.

Senast Frölunda vann en matchserie i slutspel var 2009 - mot Luleå, som tränades av dagens Frölundacoach Roger Rönnberg.

Luleå slog ut Frölunda i kvartsfinalen för två år sedan.

Luleå vann också årets final i Champions Hockey League mot Frölunda.

Men publiken i Göteborg är avvaktande. 7 625 åskådare på torsdagens match är långt under Frölundas hemmasnitt på drygt 9 000 i SHL denna säsong.

Frölunda leder med 1-0 i matcher.