Fi i Sala driver på Centerkrav om jämställdhet

1:33 min

Sedan Fi tog ett mandat i Salas kommunfullmäktige har partiet bland annat efterlyst en konkret handlingsplan för den europeiska deklaration om jämställdhet som kommun tidigare har antagit.

Fi i Sala har i en interpellation efterlyst en konkret handlingsplan för den europeiska deklaration om jämställdhet som kommunen tidigare antagit.

– Vi tycker att det är jättebra att den här deklarationen har skrivits på. Samtidigt har den glömts bort litet grand. Då är vi bara glada att kunna komma in här med en blåslampa och påminna om att nu har man förbundit sig om något, och det ska genomföras, säger Björn Jacobsen, ordförande för Fi i Sala.

Det var faktiskt Salas nuvarande kommunalråd Carola Gunnarsson (C) som från början lade fram motionen om att Sala kommun skulle underteckna den särskilda europeiska deklarationen om regional och kommunalt arbete för jämställdhet.

Då var det rödgrönt styre i Sala och Carola Gunnarsson satt i opposition. Men deklarationen om jämställdhet var inte särskilt kontroversiell utan togs i fullmäktige.

Men det var för snart två år sedan och sedan dess verkar inte så mycket ha hänt, menar Feministiskt initiativ.

Samma uppfattning har Carola Gunnarsson, men hon menar att det beror på den tidigare rödgröna majoriteten.

– Jag tycker att det hände väldigt litet under den gångna mandatperioden med att ta fram jämställdhetsplanen. Men nu försöker vi få fart på arbetet och ska under våren presentera ett utkast till en jämställdhetsplan som vi då kan diskutera.

Så du försöker inte komma undan det här nu?

– Nej, därför att just nu förbereder vi ju bland annat ett budgetarbete.

– Och det är ju med handlingsplanen som grund vi kan lägga in resurser i den kommande budgeten, där vi behöver sätta in extra medel för att vidta åtgärder i olika situationer, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.