Just nu

Lycksele

Källskydd prövas av tingsrätten

2:06 min

Folkbladet och åklagaren är på kollisionskurs om journalisten Elin Falks dator. Lycksele tingsrätt ska fundera över helgen om Folkbladets begäran att polisen ska återlämna hennes beslagtagna dator, mobil och anteckningar.

– Det här handlar ju inte om att på något sätt försöka förstöra mordutredningen. Det här handlar om  är människors rätt att kontakta journalister och redaktioner med ett tips och uppslag och kunna vara garanterade anonymitet, säger Anna lith, chefredaktör på Folkbladet.

Det har nu gått snart två veckor sedan Elin Falk, reporter på den västerbottniska tidningen Folkbladet hittades mördad i sin lägenhet i Lycksele. En man som tidigare haft en relation med Elin sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Redan dagen efter mordet meddelar chefredaktören Anna Lith att Elin Falks arbetsverktyg, hennes dator och mobiltelefon, omfattas av källskyddet och därför inte fick kopieras eller synas av polisen.

– Det handlar om människor som har hört av sig till Elin i hennes roll som journalist och de källorna måste jag skydda, det är dessutom stipulerat i grundlagen.

Men i vissa allvarliga brott kan en domstol undanröja den tystnadsplikt som källskyddet innebär, även om det är ovanligt. Vice chefsåklagare Axel Holmberg menar att tidningen istället kan få närvara när polis och åklagare går igenom Elin Falks dator, om man då hittar känslig information ska dokumentet omgående släckas ned.

Men då är det redan försent, menar tidningens chefredaktör Anna Lith, som är beredd att ta frågan ändå upp till Högsta domstolen om det kommer behövas.

– Jag hoppas att Elins mördare kommer att fällas för det här brottet, och jag kommer att bistå polisen på alla sätt jag kan. Men när det kommer till grundlagen och källskyddet så varken får jag eller kan jag agera på något annat sätt, säger hon.

På måndag ska Lycksele tingsrätt meddela sitt beslut.