Ny utbildning ska föryngra symfoniorkestrarna

2:16 min

Nyutbildade musiker håller inte tillräckligt hög nivå för att få orkesterjobb. Det hävdar Kungliga filharmonikerna i Stockholm och Musikhögskolan i Piteå som nu startar en specialutbildning för att ge unga musiker mer orkestererfarenhet.

Stefan Forsberg är konserthuschef i Stockholm där den ettåriga utbildningen kommer att börja i januari nästa år.

- Under provspelningar märker vi att unga musiker spelar sina solostycken väldigt bra men under orkesterrepertoaren som ju är själva jobbet så faller man ut. Därför blir det ett slutet kretslopp. De som får jobben är oftast de som sitter i andra orkestrar. Det blir svårt för de unga att komma in.

Men hur kommer det sig att man behöver en speciell utbildning för att få jobb, borde man inte lära sig att få jobb på de utbildningar som redan finns?

- Jo, men under den sista handpåläggningen i ett ganska svårt yrke så krävs det att man får komma närmare en orkester.

- Man får träning i att göra provspelningar där vi efteråt kommer att ge feedback och säga att hade detta varit skarpt läge hade du åkt ut på det här eller det här.

På Kungliga musikhögskolan i Stockholm försöker man rusta eleverna med tillräcklig orkestererfarenhet, men rektor Cecilia Rydinger Alin ser fram emot att få veta mer om vad musiklivet kräver av färdigutbildade musiker.

Håller du med om att nyutexaminerade musiker behöver mer orkestererfarenhet än vad de får vid de ordinarie utbildningarna vid musikhögskolorna?

- Vi gör ett antal symfoniorkesterproduktioner på kungliga musikhögskolan. De som går masterutbildningen i orkesterspel får regelbunden praktik och handledning i de tre stora orkestrarna kungliga filharmonikerna, radiosymfonikerna och hovkapellet.

Skulle du säga att den här typen av utbildningar behövs?

- Ja, studenter behöver alltid mycket praktik. Jag ser fram emot att vi har en diskussion med musiklivet om vad musiklivet förväntar sig. Det är ju så att kungliga musikhögskolans uppgift är att rusta eleverna för ett yrkesliv, säger Cecilia Rydinger Alin.