17-åriga Frida kan vara Sveriges yngsta körkortsinnehavare

2:25 min

17-åriga Frida Enehöjd från Eskilstuna kan vara den yngsta personen i Sverige som har körkort för personbil just nu. Hon har fått en ovanlig dispens som många saknar kännedom om.

På Rekarnegymnasiet i Eskilstuna går snacket om Frida Enehöjd. Inte många av eleverna hade hört talas om att en 17-åring kunde ta körkort. Men nu vet de.

– De blir väldigt glada, men samtidigt också avundsjuka, så det är blandade känslor kan man säga, säger Frida Enehöjd, som har haft sitt körkort i ett par veckor.

På den soldränkta parkeringen utanför skolan står bilen, som hon lånat från sin mamma. En klasskompis hoppar in i passagerarsätet. Kompisen har blivit lovad skjuts hem. Det är många förfrågningar nu, och Frida Enehöjd är generös.

– Jag tycker bara det är roligt. De flesta som frågar får ja.

Frida Enehöjd bor i Råby Rekarne, 1,5 mil utanför Eskilstuna, och läser samhällsvetenskapliga programmet på Rekarnegymnasiet inne i stan.

Hon har tidigare varit beroende av skjuts från sina föräldrar för att kunna ta sig till och från skolan. Dessutom har hon behövt skjuts till fotbollsträningen tre till fyra gånger i veckan.

Bussen har inte varit något alternativ för Frida Enehöjd. Närmaste busshållplats ligger åtta kilometer från hemmet och dessutom är hon allergisk mot pälsdjur och parfym. Det kan räcka att en passagerare har hundhår på kläderna för att hennes ögon ska börja rinna.

Därför ansåg Transportstyrelsen att det fanns tillräckliga skäl att bevilja Frida Enehöjd dispens från kravet på 18-årsgräns för körkort.

Dispensen fick hon redan som 16-åring, strax innan hon hann fylla 17 år i december förra året. Körkortet tog hon i slutet av februari. Hon fick godkänt på första uppkörningen, efter drygt ett halvårs övningskörning.

– Jag var nervös, men jag klarade det, säger Frida Enehöjd.

Det är bara ett fåtal personer i Sverige som har fått den här typen av dispens. Någon tillförlitlig statistik finns inte, men Anders Hedåberg, som är processansvarig på Transportstyrelsens körkortsavdelning, tror att det rör sig om en handfull personer under det senaste decenniet.

– Det är ytterst sällsynt att vi beviljar någon dispens för ålderskravet från B-körkort. Det räcker inte att man bor ute glesbygden för att få en sådan här dispens, utan det ska till väldigt speciella omständigheter, säger han.

Enligt Körkortsförordningen kan dispens ges till personer som "behöver ett motordrivet fordon till följd av bristande allmänna kommunikationer och sjukdom, funktionshinder eller liknande".

Men många känner inte till den här lagtexten. Det var en ren slump att Frida Enehöjds familj fick reda på att det fanns en möjlighet att ta körkort innan 18 års ålder. De läste om det i en tidning för allergiker.

Varken Trafikverket eller Transportstyrelsen informerar om dispensen på sina hemsidor, och det nämns inte heller på deras gemensamma hemsida Körkortsportalen.

– Vi gör en ständig översyn och uppdaterar Körkortsportalen. Det är möjligt att det här är ett område vi skulle kunna titta på om vi kan ha någon information om, säger Anders Hådeberg.