Nya spadtag i Gamlestadens gamla stad

1:38 min

Nu drar en ny omgång av utgrävningar igång i Gamlestaden. Det är den närmast bortglömda staden Nya Lödöse som grävs fram och allmänheten är välkomna att ta del av arbetet.

– Det är mycket speciellt, både storleken och att det är så mycket bevarat.

Det är resterna av staden Nya Lödöse som projektledaren Christina Rosén talar om. Staden som låg vid nuvarande Gamlestaden anlades i vid slutet av 1400 talet fanns bara under cirka 150 år innan man lämnade den till följd av Göteborgs grundande. Och sättet man lämnade den på har gjort förutsättningarna unika för arkeologer.

– Man la nästan som ett lock på när man flyttade 1624 och det som är så häftigt är att det är kvar, säger Christina Rosén.

Det är mycket som är bevarat och som nu kan grävas upp. Kyrkor, hus och gator, allt som fanns i en stad på den här tiden. Och det är många som är intresserade av de stora utgrävningarna som görs. Projektets publikkoordinator Clara Alfsdotter berättar att man framförallt fått många frågor från de som bor i området och för den som vill ha en inblick i vad man gör finns det goda möjligheter.

– Man får ju inte vara med på själva utgrävningen, men man får gärna komma innanför tältduken och se vad det är vi håller på med.

Från och med den 19 mars har man visningar varje vecka som man kan anmäla sig till på hemsidan www.stadennyalodose.se, där kan man också se deras senaste upptäckter och läsa artiklar om utgrävningen av Nya Lödöse.

Under årets utgrävningar kommer man bland annat fokusera på den nyupptäckta södra gränsen av staden. 

– Förhoppningsvis kommer vi få veta mer om när man har byggt den andra sidan av Säveån, så det är väldigt spännande i år, säger Clara Alfsdotter.