Polisen får bakläxa - lade ned utredning om dödshot utan att förhöra den misstänkte

1:31 min

Polisen i Nyköping tvingas återuppta en förundersökning om ett misstänkt dödshot efter en överklagan från den drabbade.

Det är åklagarmyndigheten som fattat beslutet att förundersökningen ska återupptas. Åklagarmyndigheten hänvisar i beslutet till att polisen la ned förundersökningen utan att förhöra den misstänkte gärningsmannen.

– Det är ju fel och det känner jag ju till förstås att den misstänkte ska höras här. Men jag såg det finns en civilrättslig avtalstvist i grunden här, som har spårat ur, och jag har gjort bedömningen då att vi inte kommer att kunna bringa någon klarhet i vad som har sagts och vad som inte sagts mellan de här parterna, säger polisinspektör Dennis Johansson, som fattade beslutet att lägga med förundersökningen.

Målsäganden har ju upplevt det här som ett seriöst menat dödshot då. Hur allvarligt ser ni på den typen av brott?

– Det är ju jättehemskt så klart om folk känner sig rädda för ett hot. Sen är det ju så att det är ju väldigt svårt. Den subjektiva eller den objektiva bedömningen av ett hot är ju väldigt svår, säger Dennis Johansson.

Det var i mitten av september ifjol som den misstänkte gärningsmannen ska ha hotat att döda målsäganden, en man i 30-års åldern, utanför en butik i Nyköping. Målsägaren berättar att han hyrt ut sin lägenhet i Brandkärr till den misstänkte över sommaren, men att denne bara betalat en del av hyran och sen vägrat betala resten, och inte heller städat efter sig.

Målsäganden krävde honom därför på pengar för resten av hyran och för betalning av städfirman som städade lägenheten, men den misstänkte vägrade.

När målsägande stötte ihop med den misstänkte och tog upp skulden igen så ska den misstänkte ha sagt att han ska döda målsäganden om han klagar på pengarna.

Polisen har nu återupptagit förundersökningen igen, och direktiven till handläggaren är att kalla och förhöra den misstänkte gärningsmannen.

– Det här är ju en ord mot ord situation, och vi får göra en bedömning om vi tror att det här kommer att hålla till åtal eller inte. Och kommer det inte att hålla för åtal så är det min skyldighet att lägga ned förundersökningen igen.  Och det är ju inte alltid att målsägandena är nöjda med våra beslut, säger Dennis Johansson.