Explosionsrisk hindrar undersökning av brandplats

1:36 min

Avspärrningen av Krafslösavägen i Kläckeberga utanför Kalmar förlängs i två dygn. Detta efter branden i en byggnad natten till i går, där en man befaras ha omkommit.

Inte förrän på onsdag kommer avspärrningarna att hävas efter den stora branden på Krafslösavägen norr om Kalmar, där en 59-årig man befararas ha brunnit inne.

Efter branden natten mot i går, så har plåtrester från gastuber hittats flera hundra meter från huset.

En viss explosionsrisk i kombination med en läckande oljepanna i källaren gör att avspärrningarna drar ut på tiden.

Fortfarande drygt ett dygn efter branden var det extremt varmt i det stora huset.

– Vi hade 500 grader där i morse och troligen 700 i akutskedet där plåtrester flög omkring uppemot 300 meter. Tuber som kan explodera finns kvar i källaren som användes som verkstadslokal. Vi tar därför inga risker. Vi går fram till platsen med visst skydd, inte mer, sa räddningschefen Gert Friberg vid en presskonferens vid lunchtid på måndagen.

Hur farligt för grannarna var det i akutskedet?

– Det var farligt. Polisen såg till att informera dem om att ta skydd bakom väggar om de inte ville evakuera helt.

Att avspärrningarna inte hävs ens under tisdagen har att göra med viss explosionsrisk, men också av miljöskäl.

– I källaren finns en stor oljepanna. Sprutar vi inte vatten där så riskerar vill miljöskador i närområdet, sa Gert Friberg.

Polisens tekniker får alltså avvakta för att utreda orsaken till den häftiga branden. Informatören och förre teknikerna Johan Bruun är inte speciell hoppfull om att kunna klargöra brandorsaken.

– Vi kan inget säga förrän vi kan komma fram, men det blir svårt att fastställa brandorsak. I nuläget finns inget som tyder på att branden skulle vara anlagd.