JOURNALISTIK 3.0

Dödsorsaker, katastrofer, djurspel & boinfo vinnare i myndighetshack

I helgen ägde hackathonet Hack for Sweden rum i Stockholm. 20 myndigheter låg bakom denna andra upplaga av arrangemanget och bidrog med öppen data åt teamen som under 24 timmar tävlade i att utveckla nya tjänster och produkter utifrån just myndighetsdata. Vinnartjänsten Varsko.se byggdes av studenter från Linköpings Universitet och varnar för olyckor och katastrofer.

Första pris i Hack for Sweden Awards gick till fyra studenter från Linköpings Universitet: Johan Holmlund, Emma Melander, Olivia Kassander och Erik Sandrén. Deras vinnarbidrag Varsko är en tjänst som ”genom SMS, mejl eller sociala medier informerar den enskilde om nationella olyckor och katastrofer i relevant kommun eller län”

I kategorin Bästa nytta för allmänheten segrade Dödsorsak.se - en webbplats som ”med tydliga och enkla diagram visar hur många som dör av olika orsaker fördelat på region, kön och ålder”

Bästa affärsnytta ansåg juryn att artDex hade. Det är en webblösning för att skicka in rapporter på djur man ser i sitt närområde. Appen är upplagd som ett spel där man får poäng och märken för olika djur och tjänsten bygger på data från Artportalen från SLU och Naturvårdsverket

Lag Hemul vann pris för bästa visualisering. Utifrån data från flera myndigheter byggde de en tjänst som ska fungera som en applikation till Hemnet och tillhandahålla mer information kring de bostadsobjekt man är intresserad av. Här finns deras presentation.

Mer info om hackathonet och bidragen finns hos Hack for Sweden och på Hack for Swedens Youtubekanal går det att se presentationerna.

Medieormen