"People Respect Me Now" på TUR-teatern

2:07 min

“People Respect Me Now” heter en ny föreställning i ett samarbete mellan TUR-teatern i Kärrtorp och gruppen Lumor. Det är Lumors Paula Stenström Öhman som står för idé, text och regi i ett mångröstat drama om offer och inte minst förövare. Fyra skådespelare gör sammanlagt 23 roller i ett drama som rör sig runt en helt vanlig skola. Maria Edström var på premiären

Christer, pappa och fotbollstränare, Ludde,  musiklärare och så de två eleverna Ante och Silas sitter på rampen i spelets öppning. De har alla gjort nåt, eller vet nåt, eller är anklagade för nåt. Alla figurerar i ett drama som utspelas i och runt en skola – en dagbok, en elev som såg nåt, ett tillhygge, en konstig mamma, en ledsen pappa - misshandel, övergrepp?

De fyra skådespelarna visar direkt var skåpet ska stå i ett slags supernaturalism som regissören Paula Stenström Öhman så skickligt och lyhört mejslar ut tillsammans med sin ensemble och som tar plats i Markus Granqvists enkelt kongeniala skolscenografi. Kuratorer, rektorer, lärare, unga elever, föräldrar – alla sätter flera så pregnanta snabba rollporträtt; Sandra Huldt gör aldrig en millimeter för mycket vare sig hon är fotbollspappa eller en  småmobbad elev, Eva Rexed så på kornet både som fladdrig elev och trött rektor, Lars Bringås Ante, totalt inkapslad i sina hemligheter och Oskar Thunbergs populäre musiklärare som också slår sin fru – bara för att nämna några av alla deras inkarnationer.

Stilen känns igen från Stenströms Öhmans andra uppsättningar, tex ”Mys med kändis” på teater moment eller Lumors ”Materia – Jag är inte Linda Lovelace”, det senaste samarbetet med TUR-teatern.

Och inte heller här går något entydigt budskap, befriande nog, att utläsa ur föreställningen som just undflyr kategoriseringar och enkla förklaringsmodeller. ”People Respect Me Now” blir till ett slags intelligent pusselläggande som handlar om ja, mysteriet med människan och hennes handlingar. Om en trött vardag som plötsligt öppnar sig som en avgrund. Onekligen pekas en ny intressant estetisk riktning ut här och nu av Lumor på TUR-teatern.