Succé för gratis preventivmedel – halverat antal aborter bland unga

1:40 min

Aborterna har halverats bland unga kvinnor i Norrbotten de senaste tre åren. En viktig orsak är den unika satsning som landstinget startade 2012 på gratis preventivmedel för kvinnor upp till 26 år. 

Obs! Den 29 september 2016 dementerades siffrorna som felaktiga av landstinget - läs mer här.

Åke Berggren, överläkare på mödrahälsovården i Norrbotten, säger att resultatet har överträffat förväntningarna.

– Vi trodde först inte våra ögon och bad kvinnokliniken att räkna om för hand, säger Åke Berggren om det slående resultatet.

2011 gjorde 500 unga norrbottniska kvinnor, under 26 år, abort. Det gav Norrbotten en tredjeplats efter Stockholm och Gotland. 

Det var då landstinget bestämde sig för att börja erbjuda unga kvinnor gratis preventivmedel. Och resultatet är tydligt: Hälften så många aborter förra året i den åldersgrupp där flest aborter görs.

Man har särskilt satsat på att få kvinnorna att välja långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral och p-stav. Medel som kostar cirka tusen kronor att hämta ut.

Barbro Landström, samordnande barnmorska på mödrahälsovården, tror att många faktorer har bidragit till minskningen av aborter, men att kostnaden har varit en viktig faktor för den enskilda kvinnan.

– Uppenbarligen har den varit det. Skillnaden i antalet aborter beror ju troligen på att man har använt mer preventivmedel, och knappast på att man har haft mindre sex, säger hon.

Satsningen har fått både beröm och kritik. Bland annat fanns det farhågor för skenande kostnader. Det har man motverkat genom tydliga, gemensamma riktlinjer och fortbildning för barnmorskorna.

Agneta Granström, miljöpartistiskt landstingsråd i Norrbottens läns landsting, som var med och tog beslutet, ser satsningen som en samhällsekonomisk framgång.

– Vi kommer naturligtvis att lyfta upp det här och visa upp vårt resultat på nationell nivå. Vi kommer att fortsätta följa upp det, och vi kommer att behålla subvensionen, säger Agneta Granström.

Fotnot: Kondomer till killar har varit gratis i många år, men har inte gett något resultat på abortstatistiken.