Obamas sändebud mot antisemitism i Malmö - "En enorm skillnad"

1:48 min

Ira Forman, den amerikanske presidentens särskilda sändebud mot antisemitism besöker Malmö i dag. Han tycker att attityden och tonen från dagens kommunledning är en annan, jämfört med 2012 då Ilmar Reepalu anklagades för antisemitism.

Ira Forman kom till Sverige i fredags och har redan besökt Stockholm och haft möten med bland andra den judiska församlingen där och med Svenska kommittén mot antisemitism.

Han träffade även inrikesminister Anders Ygeman. Under måndagen följde han upp ett besök i Malmö som hans företrädare Hannah Rosenthal gjorde 2012.

Hon var då mycket kritisk mot det dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu som hon anklagade för antisemitiskt språkbruk. Attityden från den nuvarande kommunledningen är en annan, anser Ira Forman.

– Den nuvarande ledningen använder inte den typen av ursäkter för antisemitism, som att "det här kanske är den judiska gruppens fel.". Det är en enorm skillnad, säger Ira Forman.

Han betonade under sitt besök att han är i Sverige för att lyssna och för att ta del av erfarenheter och goda exempel på hur man kan bekämpa antisemitism.

Han säger att han möter politiker som efter terrorattentaten i Paris och Köpenhamn prioriterar frågan, men att han också mött oro för att den medvetenheten ska försvinna igen.

Stämningen i Malmö förändrades efter attentaten, säger Jehoshua Kaufman som är ordförande för judiska församlingen.

– Det finns många som är väldigt rädda. Många ungdomar pratar mer aktivt än förr om att det är svårt att bo kvar i Malmö - även om du inte är väldigt judiskt aktiv, säger Jehoshua Kaufman.

Ira Forman har träffat församlingen, representanter för olika organisationer och kommunledningen. Han fick ett program med bland annat skolbesök och information om hur kommunen på olika sätt, bland skolelever och till exempel genom nätverk med olika religiösa samfund arbetar förebyggande mot antisemitism och annan rasism.

Inte minst efter kritiken mot tidigare kommunalrådet Ilmar Reepalu var dagens besök viktigt för Malmö stad. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh höll också en gemensam presskonferens på eftermiddagen med Ira Forman.

– Jag tycker att det är viktigt, dels för att berätta att det finns ett engagemang och visa världen att Malmö är en öppen och välkomnande stad. Men också att fånga in goda exempel och utveckla vårt arbete. Och där tror jag att de kan hjälpa till och bidra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Ira Forman fortsätter sin resa till Köpenhamn imorgon.