Personer över 70 år får inte köra buss på företaget Keolis

2:22 min

Ett bussföretag som heter Keolis låter ingen person över 70 år köra deras bussar. Företaget tycker att äldre personer kan vara farliga i trafiken. Snart ska en domstol undersöka om det är rätt att göra så här.

Klicka på texten för att läsa mer!

En av de busschaufförer som stoppades från att arbeta på grund av att han är för gammal är 71-årige Raul Blanco.
– Jag tycker att det är fel. Vi äldre är inte sämre än andra. Tvärtom, vi är försiktigare, säger han.

Det är alltså cheferna på Keolis som har bestämt att ingen som är äldre än 70 år får köra deras bussar. En av cheferna är Cecilia Jerneheim och hon förklarar varför de har bestämt det här.

– Det är känt att när man blir äldre så försämras hörsel, syn och reaktionsförmåga. Därför har vi valt åldern 70.
– Men vad är det som säger att det är just vid 70 år som en person blir en farligare förare?
– Vi måste sätta en gräns någonstans och vi har valt 70 år, säger Cecilia Jerneheim.

Äldre chaufförer blir orättvist behandlade

Diskrimineringsombudsmannen är en statlig myndighet som jobbar för att alla ska bli rättvist behandlade. De tycker att bussföretaget Keolis är orättvisa och diskriminerar äldre personer när de inte låter dem köra buss.

– Det är ju en diskriminerande attityd att äldre personer inte skulle vara lika goda arbetstagare som yngre, säger Marie Nordström på diskrimineringsombudsmannen.
– Vad tänker du om det?
– Det är fel, och det är något vi behöver förändra, säger hon.

Ett test borde avgöra om en person klarar av jobbet

Det är inte åldern som avgör om man är en bra chaufför eller inte, säger Marie Nordström. Därför tycker hon att en person som vill jobba som busschaufför borde få göra tester som kan avgöra om personen klarar av jobbet.

– Ja det är det bästa sättet för att få fram om en person har förutsättningar för att bli en bra bussförare. En person som är 75 år kan ju vara i lika god fysisk form som till exempel en 55-åring. Eller i vissa fall till och med som en 25-åring.

Marie Nordström på diskrimineringsombudsmannen säger alltså att det finns många äldre som kan köra buss lika bra som unga personer. Det viktiga är att man är i bra form. Och den 71-åriga busschauffören Raul Blanco som du hörde tidigare i inslaget han säger att han har en god hälsa.

– Jag har hållit mig i form och tränar en gång i veckan. Jag äter sund mat, jag är vegetarian, jag dricker inte sprit och jag röker inte. Jag tycker jag är i en bra form. Jag är fortfarande pigg och kan fortsätta med jobbet, säger Raul Blanco.