Enormt intresse för solförmörkelsen

Under förmiddagen uppstod solförmörkelse över flera stora städer i Europa. I Sverige inträffade den runt 11-tiden och intresset enormt för den livesändning av fenomenet som publiken kunde ta del av på sverigesradio.se

Video: Se solen släckas över Färöarna (uppsnabbad sekvens)

Vid kvart över 11 i dag fanns möjligheten att från Färöarna och Svalbard uppleva en total solförmörkelse under flera minuter då månen helt glider in och täcker solen.

Till Färöarna har inte mindre än 8 000 besökare vallfärdat för att under dagen vända blicken upp mot skyn. Och på Svalbard har hotellen varit fullbokade sedan flera år tillbaka.

I Sverige blev förmörkelsen mellan 80 till 90 procent, beroende på var du bor i landet. Störst chans att se den har du om du befinner dig i norra Sverige, både tack vare vädret och solens bana.

– Det är i norra och mellersta delen av Norrland som den kommer att kunna ses som bäst, säger Alexandra Ohlsson.

För boende från mellersta delen av landet och söderut är chanserna att kunna spana in fenomenet sämre.

– Ett tjockt molntäcke ligger över Götaland och Svealand, säger Alexandra Ohlsson.

I Råneå, norr om Luleå, förbereder sig Fredrik Broman på att ta ut utländska turister på en hundspannstur.

– Här börjar solförmörkelsen 10.05 och då kommer vi att vara ute på Råneälven som är en plats med stora vidder utan konstgjord belysning, säger han.

På sin safaricamp har han just nu gäster från hela världen som kommer att kunna njuta av fenomenet och de norrsken som har pågått i flera dagar. Samtidigt anser han att Sverige hade kunnat locka långt fler turister om förberedelserna varit bättre.

– Vi är inte bra på att tajma turismen med himlafenomenen, säger han.

Pontus Östlund i Skellefteå har aldrig sett en solförmörkelse förut. Men i dag tänker han passa på, eftersom vädret är soligt och fint. Några svetsarglasögon eller ögonskydd har han inte, men tänker i stället använda ett hål i ett papper för att göra en enkel projicering av förmörkelsen.

– Det är häftigt, det som har med rymden att göra är fascinerande. Jag hoppas att det blir mörkt, kanske att fåglarna slutar sjunga, säger han.

Moln på himlen kommer inte heller att stoppa de mest inbitna entusiasterna. Enligt AFP har ett flygplan chartrats av en vetenskaplig tidning för att försäkra de 50 danska passagerarna att få ta del av mörkret över Färöarna.

De som spanar in fenomenet bör ta det försiktigt och använda skyddsglasögon när de tittar upp i skyn. Annars finns risk för skador och till och med blindhet.

Enligt läkaren Benny Mannola är det svetsglasögon nummer 14 eller solförmörkelseglasögon som gäller. Eller så bör man inte titta alls.

– I övrigt spelar det ingen roll hur bra skyddsglas man har, det skadar ögonen. Att titta genom en kikare eller kameralins är ännu värre, säger han till nsd.se.

Enligt honom har flera skolor i Kalix uppmanat sina elever att ta med vanliga solglasögon. Något som får honom att se rött.

– Det här är helt galet, fruktansvärt. Barnen kan få skador för livet.

På Lucksta skola i Medelpad har skolledningen tänkt annorlunda. Där har solförmörkelsen lett till en inställd friluftsdag, skriver st.nu.

– Vi har hellre besvikna barn än skadade barn, säger Urban Fröberg, biträdande rektor på skolan till tidningen.

I stället för att vara ute i snön kommer eleverna nu att få äta popcorn och se fenomenet genom live-sändningar.

Månens speciella placering får fler effekter än en mörk himmel. Dragningskraften på haven — tidvattnet — kommer att bli extremt under lördagen.

– För att en solförmörkelse ska ske måste solen, jorden och månen vara i en rak linje vilket också är en grundläggande förutsättning för högt tidvatten, säger Kevin Horsburgh vid National Oceanography Center till AFP.

Det kraftiga tidvattnet märks som mest i Nordsjön, Engelska kanalen, den franska Atlantkusten och Bay of Fundy i Kanada, men även Medelhavet kommer att påverkas.

Videon nedan visar vår livesändning med bilder från solförmörkelsen över följande städer.

  • Madrid
  • Rom
  • Paris
  • London
  • Amsterdam
  • Aten
  • Berlin
  • Moskva
  • Svalbard