Spetsutbildning för unga musiker

1:52 min

Nu startar Kungliga filharmonikerna i Stockholm tillsammans med Musikhögskolan i Piteå en ettårig utbildning för att ge unga musiker orkestervana på hög nivå.

De tolv studenter som antas till RSPO Orchestra Academy, som utbildningen heter, ska utöver individuell musikutbildning även få öva sig på auditions och vara med i ett tiotal konsertproduktioner med Kungliga Filharmonikerna.

Petter Sundkvist, professor i orkesterdirigering vid Musikhögskolan i Piteå, är mycket nöjd över att utbildningen blir av.

– Det är litet speciellt att utbildningen kommer till stånd. Vi har haft ett långt samarbete med Kungliga filharmonikerna i Stockholm och när vi berättade om våra planer på en spetsutbildning visade det sig att de hade liknande tankar så då bestämde vi oss för att slå våra påsar ihop, säger Sundkvist.

Han menar att det finns ett stort behov av en liknande utbildning och att det inte finns nåt liknande i Skandinavien. Utbildningen kommer att vara sökbar för internationella studenter och tanken är att den ska föryngra Sveriges symfoniorkestrar.

– Det är inte så lätt att få jobb som professionell orkestermusiker om man inte redan har erfarenhet av orkesterspel på den nivån, så vi hoppas att det här hjälper till för att fler musiker ska bli anställda av symfoniorkestrar, förklarar Petter Sundkvist.

Vad tillför det här till Norrbotten, om utbildningen hålls i Stockholm?

– Vi planerar att de tolv studenterna ska komma till Piteå under sommaren, för att under en mästarkurs vara stämledare för elever på lägre nivåer. Det kan handla om elever från musikfolkhögskolor eller om dem som just gått ut kommunala musikskolan, så vi räknar med en spin-off-effekt, säger Petter Sundkvist, professor i orkesterdirigering vid Piteå Musikhögskola.