Forskare: Hälsohetsen har gått för långt

3:17 min

Vårt intresse för träning och nyttig mat har gått så långt att vi straffar de som inte hänger med i hälsoidealet. Det menar forskaren Carl Cederström som varnar för en intellektuell öken.

I boken Wellnessyndromet skriver forskaren Carl Cederström om hur idealet om det perfekta livet med hälsosam mat och träning har lett till att vi har börjat demonisera våra medmänniskor.

Han menar att vi fördömer och till och med straffar de människor som inte lever efter idealet. Till exempel genom att rökare inte blir anställda eller att man tvingas träna för att få löneförhöjning.

I slutändan leder detta starka ideal till att vi riskerar att bli kulturellt och intellektuellt urholkade menar Carl Cederström.

– Om vi bara ägnar oss åt våra kroppar blir det en besatthet av kroppen på bekostnad av att ställa frågor av en politisk karaktär till exempel, säger universitetslektor Carl Cederström.

Men det handlar inte om ren narcissism hävdar Carl Cederström. Istället handlar det om att människor känner ett sådant tryck från omvärlden att de känner sig tvungna att träna och äta hälsosamt för att ha en chans till både status i samhället och att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

– Det handlar inte bara om att personer älskar att prata om sig själva, utan det handlar också om ett tryck som många känner utifrån att stärka sitt eget varumärke för att göra sig gångbar på marknaden.

Är detta bara ett medelklassens i-landsproblem?

– Det kanske är medelklassen som ägnar sig åt detta aktivt, men det är människor i marginalerna som drabbas av detta också där människor uppmanas till att börja träna. Då går vi tillbaka till den bestraffande mentaliteten där vi tittar på personer som inte alls har haft samma förutsättningar och säger åt dem att om de bara tränar och tänker positivt så kommer du inte har några problem längre, säger Carl Cederström.