Nytt lagförslag i Frankrike: Fängelse och böter om du anställer för smala modeller

I Frankrike kan det komma en lag som förbjuder allt för smala modeller. Om man anställer kvinnor med ett BMI under 18 riskerar man upp till sex månaders fängelse.

I en kampanj lät den franska modellen Isabelle Caro, som led av anorexi, sig fotograferas för att öka medvetenheten kring sjukdomen som hon själv dog av bara 28 år gammal.

Nu kan en lag om att modehusen och agenturerna inte får anställa för smala modeller bli aktuell i Frankrike. Parlamentet i landet ska diskutera två lagändringar, skriver Reuters.

Krav på medicinskt intyg

Lagförslaget som man lägger fram handlar om att modeller bara kan bli bokade för jobb om de har ett intyg från läkare som visar att de har minst 18 i BMI.

Det motsvarar omkring 55 kilo för en kvinna som är omkring 175 centimeter lång. Dessutom förbjuder lagförslagen saker som uppmuntrar extremt smala ideal, exempelvis webbsajter som förespråkar anorexi.

Straffet är böter och fängelse

Skulle agenturer och modehus bryta mot förbudet riskerar de anställda böter på upp till motsvarande 687 000 kronor och sex månaders fängelse.

– Det är viktigt att fotomodeller måste äta bra och ta hand om sin hälsa, särskilt för unga kvinnor som ser modellerna som ett estetiskt ideal, säger Frankrikes hälsominister Marisol Touraine.

En bra idé också i Sverige

I Spanien, Italien och Israel finns redan lagar om att allt för smala modeller inte får finns på catwalken och i annonskampanjer.

I Paris finns än så länge bara en lag om att man inte får anställa modeller yngre än 15 år.

– Det vore fantastiskt att ha i Sverige, absolut en bra grej. Vi kämpar mot kunderna hela tiden som vill ha smala modeller, säger Ida Bobbo som är modellbokare på modellagenturen Elite Stockholm.

– Jag tror att det behövs en lagändring, det har stått still i så många år och något behöver göras, avslutar hon.