Just nu
  • Lastbil står illa till i cirkulationsplats Listerby.

  • Lastbil kört fast på E22 - stopp i trafiken i höjd med Karlshamn i riktning mot Kristianstad - påverkar trafiken på väg 29 också.

Folktandvården i hamn med miljöarbete

1:22 min

Folktandvården i Blekinge har fått verksamheten miljöcertifierad. Men det har varit en lång och bitvis krånglig resa dit.

- Det ska inte stå tänt när du går på fikarast och du ska stänga datorn när du går för dagen. I början tyckte man ute på många kliniker att det var ett onödigt arbete och att det var bättre på att satsa på att ta hand om patienter. Men det visade sig vara en bra investering, säger Håkan Bergevi som är länets tandvårdschef.

Certifikat
Han visar stolt upp det diplom med texten miljöcertifikat som nu ska pryda väggen på alla folktandvårdens tandkliniker runt om i Blekinge. Arbetet med certifieringen började för drygt två år sedan. Då gjordes en stor kartläggning av miljörisker. Den visade att det fanns mycket att göra för miljön. Allt ifrån att få tandläkarna att släcka lyset till att det upptäcktes hur hanteringen av gifter och annat avfall kan göras säkrare. De flesta miljöåtgärder är inget patienten märker av, men om man tittar noga så kan man se ett och annat.

- Kanske man ser när tandsköterskan städar rummet att man sorterar avfall. Plastlösningar kastades tidigare i vanliga papperskorgar, nu härdar vi all plast innan den slängs, säger Håkan Bergevi. 

Att diplom nu kan sättas upp på klinikernas väggar innebär dock inte att arbetet med att göra förbättringar för miljön tar paus.

- Arbetet lever ständigt och vi kommer att göra revisioner för att se hur vi sköter oss och hur vi kan bli bättre, säger han.