Regeringen beställer två nya ubåtar

0:57 min

Regeringen beställer två nya ubåtar av Saab Kockums och beräknas kosta 8,2 miljarder kronor. Affären beskrivs av försvarsminister Peter Hultqvist som ett av den kommande mandatperiodens största projekt.

Förslaget på de två nya ubåtarna fanns med Försvarsberedningen rapport för snart ett år sen, men den stora affären har legat på is, och beslutet om tillverkning tas inte förrän nu på torsdag och nästa regeringssammanträde.

– Den här ubåten ska vara oerhört svår att upptäcka, det ska var en hög grad av kostnadseffektivitet, det ska ha en hög sensorkapacitet och lång räckvidd. Det här ska vara en väldigt kvalificerad högteknologisk ubåt som bidrar till att tydligt stärka den svenska militära förmågan, säger Försvarsminister, Peter Hultqvist.

Efter ubåtsjakterna i Stockholms skärgård satsar man nu på den nya generationens u-båtar som ska kunna genomföra kustnära operationer och vara anpassad till Östersjöförhållanden. Peter Hultqvist lämnade beskedet i samband med att han besökte varvet i Karlskrona och beskriver det som en signal till omvärlden.

– Att vi är beredda att utveckla svenskt ubåtsvapen och garantera svenskt ubåtsvapen även i perspektivet efter 2030.

Håkan Eriksson, fackförbundet Sekos ordförande på varvet där, är glad över beskedet.

– Äntligen ja, nu gläds vi. Vi har hoppats rätt länge och nu fick vi besked i dag. Det kommer bli fler både inne hos oss och hos andra företag företag, både runt omkring och i kommunen regionen.