"Krim tillhör oss" av Kalle Kniivilä

2:12 min

Idag (18/3) kommer Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan, ut med en ny reportagebok med titeln "Krim tillhör oss". Boken handlar om utvecklingen på Krim-halvön vid Svarta Havets norra kust. Idag är det exakt ett år sedan Ryssland skrev på överenskommelsen med lokala ledare på Krim om att halvön ska vara en del av Ryssland istället för Ukraina. Annekteringen erkänns dock inte av Ukraina eller av stora delar av världssamfundet.

Efter Rysslands annektering av Krim har det funnits en stark eufori bland många av invånarna på halvön, liksom det har gjort hos många av medborgarna i hela Ryska Federationen. Kalle Kniivilä ger sig rakt in i den euforin och försöker möta de inte sällan irrationella argumenten med frågor om internationell rätt och ifrågasättande av den ryska propagandan. Det är formmässigt rakt och enkelt: han tar bussen till en stad, träffar människor och åker vidare till nästa för att intervjua andra.

Förra året kom Kalle Kniiviläs bok "Putins folk" där han reste runt i den ryska provinsen för att prata med människor som tillhör den stora och många gånger tysta majoritet som stödjer den ryske presidenten. Också där gav han sig in i vardagliga miljöer som utländska journalister sällan ägnar så mycket tid. Men trots att "Putins folk" var ett otroligt intressant projekt blev boken aningen odynamisk i takt med att Putin-anhängarna visade sig ha svårt att formulera några riktigt bra argument bortanför högre löner och "det finns ju ingen annan".

Den nya boken, "Krim tillhör oss", har inte alls det problemet. Här finns skarpa skiljelinjer mellan de som sörjer att Krim avskiljts från Ukraina och de som svepts med i den rysknationalistiska yran. Här finns Krim-tatarer som känner att deras rättigheter minskat drastiskt efter annekteringen och offentliganställda och pensionärer som gläds åt högre privatinkomster. Kalle Kniivilä reser också till Kiev och Moskva för att fördjupa perspektiven på konflikten.

I söndags kväll visade en av de ryska statliga tv-kanalerna en maratondokumentär om hur det enligt den officiella ryska bilden gick till när Krim "räddades" från Ukraina. I filmen utmålades en lång rad hot riktade mot Krim efter det ukrainska maktskiftet förra året. I "Krim tillhör oss" gör Kalle Kniiviläs upp med alla de myterna en efter en. Och även om det är bra att reda ut det här för en svensk publik så vore det ännu mer fantastiskt om boken hade kunnat översättas till ryska och få stor spridning bland alla som bara har statskontrollerad rysk tv som informationskälla.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se