Norrsken i Sörmland - ny chans i natt

Norrsken kunde i igår kväll och i natt ses på många håll i södra Sverige, bland annat i Sörmland, enligt flera lyssnare som hört av sig till P4 Sörmland.

Norrskenet har också setts på mycket sydligare breddgrader än normalt - ända ned till centrala Polen, rapporterar Ekot.

Orsaken är en särkskilt kraftig solstorm som nu slår mot jorden.

En solstorm riskerar att slå ut en elsystem, gps och radiokommunikation, men kan också ge vackra fenomen på himlen, enligt Ekot.

När laddade partiklar från solen kolliderar med atomer och molekyler i jordens jonosfär skapas ljus, som kan ses dansa fram över himlen under mörka och klara vinternätter.

Solens aktivitet - och sannolikheten för att med blotta ögat kunna se de kosmiska kollisionerna - varierar i cykler över ungefär elva år, enligt forskarna.

– Sannolikheten för norrsken är som störst när man är på ett solmaxima och åren efter när man är på väg ner, som vi är nu, säger Urban Brändström, forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna till TT.

Han började mäta norrsken redan 1990.

-- Det är otroligt vackert, men också ett fönster ut mot rymden och plasmauniversum.

Färgen på de dansande mönstren på himlen avgörs av vilka atomer eller molekyler som de laddade solpartiklarna kolliderar med och på vilken höjd kollisionen sker. Det vanligaste gröna norrskenet kommer från syreatomer, liksom det röda.

Fakta:
Norrsken kallas det olikfärgade ljus som kan ses över himlen i de norra delarna av världen. Den sydliga motsvarigheten kallas sydsken. Tillsammans kallas de olika skenen för polarsken. I genomsnitt är det norrsken i Stockholm en natt av tjugo och i Kiruna nästan varje natt. Det latinska ordet för norrsken är aurora borealis, begreppet började att användas på 1600-talet. Aurora är morgonrodnandens gudinna i den romerska mytologin och borealis betyder nordlig. (TT)