Norrsken över hela Blekinge

3:23 min

För ovanlighetens skull har norrsken även kunnat ses i södra Sverige och detta fick Sverker Berggren i Ronneby att ge sig ut med kameran på norrskensjakt.

Fångade du norrskenet? Skicka dina bilder till oss: tips.blekinge@sverigesradio.se

Norrsken uppstår när laddade partiklar från solvinden kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Ljuset som skapas kallas norrsken, eller aurora borealis som är det latinska namnet.

Adrenalinpåslag
Sverker Berggren i Ronneby var en av dem som var ute och kollade på det färgskimrande himlafenomenet i natt, med kameran i högsta hugg. 

-- Man får ett sådant adrenalinpåslag när man ser det, det är helt fantastiskt, säger han. 

Inte samma chans ikväll
Sverker Berggren är en av de som hoppas på en ny chans att spana på norrsken i kväll, men Henrik Lundstedt som är solforskare i Lund tror att det kan bli svårt.

Det var nämligen en kraftig jordmagnetisk storm igår, en åtta på en niogradig skala. Gränsen för när norrsken kan ses så här långt söderut går vid en sjua på skalan som benämns KP.

– En sådan här jordmagnetisk storm varar i flera dagar. Men jag är inte övertygad om att det blir sju KP eller mer, men visst ska han försöka. Det är i början som mest energi kommer och jag tror att KP kommer uppe i fyra eller fem nu ikväll. Då räcker inte det, men han kan ha tur, säger fsolforskaren Henrik Lundstedt.

I ljudklippet tipsar Sverker om hur du fångar den bästa norrskensbilden!