Nu får EU-migranter jobb

5:49 min

En arbetsgivare som gjort ett medvetet val och anställt 22-åriga Genesa, EU-migrant från Rumänen, är Scandic Hotell i Visby.

- Jag är väldigt lycklig över att kunna förändra mitt liv och inte behöva sitta på gatan, säger Genesa som är glad över att inte behöva tigga.

Hon är alltså en av de EU-migranter som nu har fått jobb. Hon ska städa hotellrum och blev utvald av flera hundra som sökte sommarjobb via en så kallad audition på Scandic hotell. Genesa hade erfarenhet av städning från kollektivet Hajdes som är ett boende för personer med autism.

Carina Hammander som är vd för Gotlandsresor som äger Scandic hotell Visby säger att det var ett lätt val att ge Genesa jobbet.

- Det var inte så konstigt! Hon uppfyllde våra kriterier för den här tjänsten och precis som för alla andra tog vi referenser och de var bra. Hon kunde också engelska och lite svenska. Så kan vi bidra till att göra skillnad för någon människa ska vi naturligtvis göra det!

Det handlar om att våga ge de här människorna chansen, säger Carina Hammander. En annan person som funderat på hur EU-migranterna ska få jobb, så att de slipper tigga utanför affärerna, är mjölkbonden Mats Ekström i Lojsta. Han tycker att lantbruket har många olika sysslor att erbjuda, allt från att ta hand om djuren, till att rensa ogräs.

-Det är ju gott om arbeten på landsbygden. Det är den största näringen på Gotland, så det är klart att vill man ge jobb till de här EU-medborgarna så är lantbruket ett bra ställe att börja på.

Han har själv anställt en man från Kazakstan som kom till Sverige som flykting och han tycker att han lärt sig mycket om vilken drivkraft och förmåga människor har som tar sig till Sverige.

Men samtidigt är det mycket regler att förhålla sig till när man anställer någon som kommer till Sverige från ett annat land.

-Jag skulle gärna se att regionen eller arbetsförmedlingen avsatte tid och pengar till att hjälpa till som förmedlare av jobb, inte minst inom lantbruket. Att det finns en kontakt som båda parter känner sig trygga med.

- Ibland kan det finnas en rädsla för det okända, men de här personerna är människor som du och jag!, säger Mats Ekström.