Manifestation mot utvisning i Grästorp

2:11 min

När Nour El Safh fick reda på att hon och hennes familj skulle utvisas till Libanon ringde hon sina kompisar. Nästa dag hade de redan skapat en facebooksida i hopp om att Nour skulle få stanna.

Nour El Safh går i årskurs åtta på Centralskolan i Grästorp. Nour är inte född i Sverige men har bott här i elva år. Efter att ha fått reda på att hon och hennes familj ska utvisas till Libanon, ett land hon inte känner, har hela skolan slutit upp för att få familjen att stanna.

– När vi fick reda på att Nour skulle bli utvisad ville vi göra något åt det, säger Sofia Vetter. Vi startade en facebooksida så att vi kan påverka så att hon kan stanna.

Facebooksidan var startskottet för vad som nu har blivit en mindre rörelse i klass 8B på Centralskolan i Grästorp. På söndag anordnar klassen ett fackeltåg som ska gå genom Grästorp. De kommer ta upp namnunderskrifter. 

– På torget kommer vi ha namninsamlingslappar som man kan skriva på om man är emot detta. Vår plan är att skicka lapparna till migrationsverket eller att åka dit. Vi skulle helst vilja åka dit och säga vad vi tycker face-to-face men vi hoppas att det är genomförbart, säger Hanna Kållberg.

På skolan arbetar klassen just nu med ett demokratiprojekt och eleverna tycker att de har kunnat använda sin nyvunna kunskap när de arrangerat av manifestationen. 

– Jag har ju tänkt att bli advokat, säger Nour El Safh, och det här är ju väldigt nyttigt. Man kan ju skriva det här på sitt CV och visa att man kan få en idé och sedan genomföra den.

Manifestationen avgår från Nya Centralskolan i Grästorp klockan 18.00 på söndag.