Det fria ordet tystas i Krim

2:50 min

När Krim annekterades av Ryssland grundades Krims människorättsmission för att dokumentera övergreppen. Då hade flera unga krimtatarer försvunnit, en hittats död svårt torterad, en präst och en tonåring som öppet krävde att Krim skulle förbli Ukraina hittades också döda. Mord som fortsätter att vara olösta.

– Om vi talar om brott mot mänskliga rättigheter som är aktuella just nu så handlar det om systematiska brott mot yttrande och mötesfrihet, säger Andrej Kresko.

Han arbetar för Krims människorätts mission, som bildades samtidigt som Ryssland annekterade Krim, med stöd av människorättsorganisationer i Moskva och Kiev.

– På Krim stängs inom tio dagar sex radiostationer ned. Det heter att de inte registrerat sig på rätt sätt, men det handlar om att tysta det fira ordet, fortsätter Andrej. Samma sak gäller två lokala tv stationer.

Den krimtatariska ATR och Black Sea TV, en lokal tv station, som enligt Andrej är den sista oberoende på Krim. Journalister har gripits anklagade för extremism, som chefen för Krims organisation för undersökande journalistik. Hon greps av FSB anklagad för extremism i en artikel, en annan medarbetare flydde till Ukraina.

Journalister, krimtatarer och proukrainska aktivister har tvingats lämna Krim sedan de hotats och trakasserats. Nio unga krimtatarer är försvunna, bortförda nära sina hem sent på kvällen. Det krimtatariska parlamentet Mejlis har stängts ned. Oppositionella krimtatarer har gripits anklagade som muslimska extremister eller anhängare av den av Ryssland terrorstämplade muslimska Hiz-but-Tahrir.

– Men det är bara uppdiktade anklagelser säger, Andrej Kresko.

En laglöshet florerar där de så kallade självförsvarstrupper, som deltog i det ryska övertagandet av Krim, har omvandlats till en sorts paramilitära styrkor, som utan att ha formell befogenhet agerar polis.

Rättslösheten har ökat sedan de nya makthavarna försöker använda nya ryska lagar mot aktivister, som gripits när fortfarande ukrainsk lag gällde.

– Vi kan säga att lagarna inte fungerar inom många områden, det gäller vid nationalisering av företag som skett lagstridigt på sätt som också strider mot de nya ryska lagarna, säger Andrej Kresko.

Han ser sig själv som ukrainare, men känner hur han och Krim blir mer och mer isolerade både från Ukraina och resten av världen. Det ökar oron för att fler övergrepp begås eftersom det som händer på Krim inte längre blir nyheter varken i Ukraina eller andra länder i världen.