Malmö

Ratad mat tillbaka med attityd

4:31 min

Stora mängder ätbar mat kastas helt i onödan. Det vill initiativet Rude food i Malmö ändra på. I ett restaurangkök på Möllevången i Malmö prepareras mat på tilltänkta sopor.

Skänk oss dina överblivna råvaror så lagar vi till dem. Så lyder uppmaningen från den ideella organisationen Rude food till bönder, mataffärer och storkök.

– Det är något som är fel i hur vi hanterar mat. Beroende på vilken typ av mat så är det mellan tio och femtio procent av maten i Sverige som slängs och det mesta slängs helt i onödan. Vi fångar upp den och lagar till den och så blir det mat av det, säger Erik Stenberg.

Han är en av cirka 30 frivilliga som jobbar med att laga mat av de överblivna råvarorna. Just den här dagen lagar Erik Stenberg bland annat morötter och palsternacka till ett event hos VA Syd. Maten som ska serveras har kasserats för anledningar som inte gör till eller från för smaken.

– Oftast är det bara skönhetsfel, som en potatis som är för stor eller har en liten brun fläck, säger han.

Bland tidigare kunderna finns de ideella organisationerna Naturskyddsföreningen och Tamam. Båda sällskapen har fått höra hela historien om var maten kommer från.

– Vi serverar alltid mat med historia. Det är nästan lika viktigt för oss att servera maten som att sedan berätta för de som äter var den kommer från. Att det faktiskt är matsvinn de äter, säger Erik Stenberg.

Varför heter det Rude food?

– Det här är mat som har blivit ratad. Vi vill att den ska komma tillbaka till matbordet med lite attityd, säger han.