Ny metod upptäcker skador på hästhovar

1:33 min

När en häst får skador i hovarna orsakar det mycket lidande, och gäller det tävlingshästar förloras också pengar när hästen står stilla. Men med värmestrålning hoppas forskare kunna förutse hovproblem.

Nu forskar man på Chalmers och Göteborgs universitet om en ny metod att upptäcka precis var på hoven skadan sitter, berättar fysikern Maria Sundin.

– Hästen går ju på sina hovar. Så fort det är ett problem där är det verkligen stora problem. Och vi tror att vi kan hitta defekter med hjälp av hur värme leds och sprids i hovarna. Det är en metod som ingen har testat förut, säger Maria Sundin.

Att se vad som är fel inne i hästen hov är inte lätt. Röntgen fungerar dåligt och ultraljud går inte ens igenom hoven. Men Maria Sundin, som är astrofysiker egentligen, drog nytta både av sina fysikerkolleger och kunskaper. De började helt enkelt med en metod som idag används för att se defekter i till exempel flygplansbromsar och andra material – att se avvikelser med hjälp av värmestrålning.

Värmevågen fungerar lite som en radar, och finns det ett problem studsar värmen tillbaka. Då kan man se var i hoven skadan sitter och till och med om den är vätske- eller varfylld. Då kanske man inte behöver skära bort lika mycket av en skadad hov, och hästen läker fortare.

– En hästhov växer en centimeter i månaden, och ju mindre man behöver skära bort av den desto bättre är det för hästen som inte behöver stå stilla.

Hittills har det gått över förväntan. Fortsätter det så tror Maria Sundin att de ganska snart har fått fram en apparat som kan hjälpa veterinärer och hovslagare.

– Jag tror att vi kommer att kunna göra mätningar under året som vi detekterar problem. Sedan till att det finns en färdig sak som man kan börja använda på veterinärstationer tar det kanske två år.