Husköpare oroliga för putsfasad

4:05 min

Rättsprocessen med Myresjöhus och de 30-talet villaägarna har gjort husspekulanter vaksamma mot hus med putsade fasader.

I dag kom domen där Högsta domstolen slår fast att Myresjöhus använde en felaktig byggmetod när de byggde hus i skånska Svedala med så kallade enstegstätade fasader.

Processen mot husföretaget och de 32 villaägarna har pågått i flera år och bland husspekulanter har vaksamheten mot hus med putsade fasader länge varit mycket stor, säger fastighetsmäklaren Johan Marklund
– Det är en fråga som kommer upp när det gäller hus som är byggda från millenniet och framåt och det är putsfasad. För man vet att det är en fråga som den köpande kunden kommer jobba runt, säger han.

Är kunderna rädda för just putsade fasader?

– Jag skulle vilja påstå att det finns en försiktighet när det gäller enstegstätade, även om du kan påvisa att huset är friskt.

Det räcker att kolla i senare års huskataloger eller gå ut till närmsta villaområde byggt på sena 90-talet och framåt för att upptäcka att de traditionella träfasaderna är i minoritet och att det istället är putsade fasader som gäller. En fasadbeklädnad som alltså nästan automatiskt gör såväl mäklare som husköpare extra vaksamma på grund av de problem som uppstått om och när putsen spruckit och fuktskadat isoleringen under.

Är enstegstätade hus prissänkare?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Inte så länge du kan påvisa att konstruktionen är frisk i dag. Däremot kanske det blir en lite försiktigare och längre köpprocess, säger mäklaren Johan Marklund.

Efter dagens dom i Högsta domstolen som slår fast att så kallade enstegstätade fasader utan luftspalt till isoleringen var en felaktig byggmetod råder bland annat Villaägarförbundet alla fastighetsägare, som kanske är oroliga men som ännu inte vågat kontrollera sina hus, att göra det snabbt innan försäkringar och byggfelsgarantier löpt ut.