Mode

Lång page och blommiga mönster rätt i vår

3:34 min

Vårmodet blommar snart ut i full kraft och med inslag av 70-talets vida jeans, fransar och polotröjor. Vad gäller material, mönster och frisyrer håller trenderna till på samma årtionde.

Än så länge håller vårmodet till mest i modetidningarna men snart lär det läcka ut på gatorna. Det handlar om en salig blandning av färger och mönster, som ändå domineras av två trender.

– Framför allt är det den här ljusblåa jeansfärgen, den kommer synas på andra tyger också, säger stilexperten Katarina Althin.

Vad gäller mönster är det inte helt oväntat blommigt som gäller.

– Det där med blommorna är ju kul, för det kommer en kavalkad av blommor i alla dess former. Det finns stora, små, roliga, tokiga, kreativa...alla möjliga blurriga blommor. Hur mycket som helst!

Den som var ung på 70-talet minns säkert alla polotröjor som kliade och manchesterbyxor med nötta knän. Oavsett vilka material vi väljer i dag är hållbarhet och produktionskvalitet viktigt.

– Om vi pratar material så måste jag säga att en trend som jag hoppas är en tendens är det här med hållbarhet. Vi går mer från slit och släng mot naturmaterial. Vi är mycket mer medvetna och vill ha riktiga grejer som känns sköna mot kroppen, grejer som håller, säger Katarina Althin.

På huvudet som på kroppen regerar 70-talet. För kvinnor handlar det om en lång, vågig page och ljusa slingor på mörk botten. Männen är, som så ofta, trenden lite mer stram.

– För killarna kommer det här lite naturliga, som är rufsigt uppepå, men framför allt är de snaggade, välklippta, både i nacken och på sidorna, säger hon.