Protester mot kinesiskt kanalbygge i Nicaragua

2:13 min

I Nicaragua växer protesterna växer mot den kanal som ska byggas genom landet, från Stilla Havet till Atlanten. Tusentals bönder har demonstrerat mot att de tvingas flytta, och miljöforskare varnar för att Nicaraguas sötvattensjö kommer förorenas. Kanalbygget leds av den kinesiske affärsmannen Wang Jing, men många tror att det är den kinesiska regeringen som står bakom.

- Kineserna vill ta över världen, kolonisera oss på samma sätt de gjort med afrikanska länder, säger Octavio Ortega som leder proteströrelsen mot Nicaragua-kanalen.

Han tror att Kinas regering som ligger bakom kanalbygget, av militära skäl.

Om det i framtiden blir krig mellan USA och Kina så vill kineserna ha sin egen passage genom Amerika, hävdar Octavio Ortega.

Det är det Hong-Kong-baserade bolaget HKND och den kinesiske miljardären Wang Jing som fått uppdraget att bygga och sedan administrera Nicaragua-kanalen i 100 år framöver.

Den ska bli bredare och djupare än Panamá-kanalen och beräknas kosta 50 miljarder dollar. Vem som ska investera de pengarna kan HKNDs australiensiske talesperson Bill Wild inte svara på.

Bill Wild förnekar att Kinas regering ligger bakom kanalbygget, som påbörjades i december.

Prata med HKNDs kinesiske chef får jag inte.

Faktum är att kanalbolaget HKND nu på alla sätt försöker dölja kinesernas närvaro i Nicaragua, i takt med att protesterna blivit alltmer Kina-fientliga.

Mercedes Alfaro lär sitt barnbarn att ropa "ut med kineserna" och "nicaragua åt nicaraguanerna."

Mercedes Alfaro odlar bananer på vulkanön Ometepe, som ligger mitt i Nicaraguas stora sötvattensjö. Hon är orolig för att vattnet kommer förorenas när kanalbygget drar igång.

-HKND vill ta över min mark, de ska bygga arbetsbostäder för tusentals kinesiska arbetare här. Nicaraguas president Daniel Ortega har ju lovat att kanalen kommer ge tillväxt, och jobb åt 50 000 nicaraguaner. Men det tror jag är lögn, säger Mercedes Alfaro.