Wallström om Saudikritiken: Handlar inte om islam

1:03 min

Utrikesminister Margot Wallström (S) tillbakavisar att hennes kritiska uttalanden om Saudiarabien skulle ha varit en attack mot islam. Samtidigt fortsätter kritiken från arabvärlden mot Wallström, bland annat från Saudiarabiens religiösa ledare. Ekot erfar att regeringen är orolig för att Sverige skall uppfattas som ett antimuslimskt land.

– Jag har sett uppgifter på olika håll om att våra uttalanden skulle ha tolkats som en attack på islam, vilket är direkt felaktigt. Våra uttalanden har handlat om demokrati och mänskliga rättigheter, och det kommer vi också fortsätta att stå upp för, säger Margot Wallström (S).

Med sitt uttalande på fredagen säger Margot Wallström (S) att hon vill understryka att Sverige inte kritiserar islam.

– Det är en uppgift som förekommit i media, som jag känner att det är viktigt att försöka korrigera, säger Margot Wallström (S).

Ekot erfar att regeringen nu är orolig för att Sverige skall uppfattas som antimuslimskt, detta på grund av nyhetsrapporteringen i saudiska medier.

– Det är bland annat flera inslag och artiklar i saudiska medier som oroat regeringen enligt mina källor, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– I de här artiklarna och inslagen hävdas att kritiken från Sverige mot till exempel Saudiarabiens sharialagar drabbar muslimer generellt, säger Fredrik Furtenbach.

Det handlar om en intervju i Arab News med biträdande generalsekreteraren för World Assembly of Muslim Youth, Dr. Badahah, som kritiserar Sverige, samt en artikel i Ashraq Al-Awsat om Saudiarabiens kabinettsmöte i måndags (16/3) och TV-programet Thamena på saudiska MBC TV i onsdags (18/3).

Thamenas programledare, Mr. Dawood al-Shirian, intervjuar en saudisk professor och en advokat. De är alla överens om att den svenska utrikesministerns kommentarer är sårande för en och en halv miljard muslimer.

I onsdags framförde Saudiarabiens stormufti Abdulaziz Al al-Shaykh, landets högsta religiösa auktoritet och uttolkare av sunnimuslimsk lag, skarp kritik mot Margot Wallströms uttalanden om landet, detta enligt TT som i sin tur hänvisar till den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

I ett TV-sänt uttalande avfärdade stormuftin Wallströms kritik mot Saudiarabiens rättssystem som grundlös, med hänvisning till att det baseras på koranen. Stormuftin varnade samtidigt för utländsk kritik som "inte förstår den heliga lag som våra bestämmelser grundas i", enligt TT.

TT uppger också att även Qatar och den muslimska önationen Komorerna de senaste dagarna fördömt Wallströms uttalanden. Enligt SPA kallar Komorernas utrikesdepartement Wallströms kritik för en "smädelse mot 1.500 miljoner muslimer i världen, inte bara mot Saudiarabien", uppger TT.

Igår kallade också generalsekreteraren för Gulfstaternas samarbetsråd till sig Sveriges ambassadör i Riyadh, Dag Juhlin-Dannfelt, för en formell protest. Organisationen, där alla stater kring Persiska viken förutom Irak är medlemmar, fördömde den svenska kritiken som "oacceptabel" och hänvisade till principer om respekt för religioner, skriver TT.

Det avbrutna militära samarbetsavtalet med Saudiarabien debatterades i riksdagen under fredagsförmiddagen. Margot Wallström (S) talade då även om Saudiarabiens viktiga roll i världen.

– Saudiarabien är ett viktigt land i en region av stor betydelse för Sverige och Europa. Den saudiske kungen är väktare för islams två heligaste moskéer. Saudiarabien har dessutom en central politisk roll när det gäller till exempel Palestina, Syrien, Irak, Libyen och Jemen, säger Margot Wallström (S).

– Man är på väg att bli en allt viktigare biståndssgivare och är betydelsefull i kampen mot terrorism, fortsätter Margot Wallström.

Margot Wallström (S) hävdar att den senaste tidens debatt om Saudiarabien inte handlat om religion utan om demokrati och mänskliga rättigheter. Wallström säger att Sverige nu använder alla tillgängliga diplomatiska verktyg för att den diplomatiska krisen inte skall spridas.

Allan Widman (FP), som stödjer regeringens ställningstagande för mänskliga rättigheter, menar att utrikesministern nu håller en mycket mer lågmäld ton än tidigare.

Han jämför med utrikesministerns mer uppeldade tal i riksdagen om Saudiarabien tidigare i år, där det tydligt lyftes och exemplifierades hur Saudiarabien var en diktatur.

– När man tar svåra beslut som regering så leder det ibland till en ganska otäck snålblåst. Och det är en sak att ta en sådan snålblåst och stå upp när det stormar, säger Allan Widman (FP).

– Men jag vill varna regeringen för att det kan bli ännu värre om man inte sedan när beslutet väl är fattat står still vid det och är konsekvent med sitt beslut, säger Allan Widman (FP).