V: EU borde stötta Sverige i Saudi-bråket

3:16 min

EU borde ställa sig på Sveriges sida i det diplomatiska bråket med Saudiarabien och stå upp för mänskliga rättigheter, säger Vänsterpartiets representant i EU-parlamentet, Malin Björk. 

– Jag tycker att EU borde stötta upp Sverige och säga att: Nu har vi ett medlemsland som har fattat ett riktigt och rätt beslut där man står upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Men tyvärr så är det många av de här EU-länderna som själva har vapenaffärer med Saudiarabien och är rädda att de kommer att vara i farozonen. Det är naturligtvis inte en acceptabel anledning utan det visar snarare hur flexibel EU:s utrikespolitik är när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. När det passar så slår man på stora trumman men när man verkligen har ett läge då man skulle kunna gå ut skarpt så är man tyst istället, säger Malin Björk.

Relationerna mellan Sverige och Saudiarabien blir allt kyligare. I ett uttalande i torsdags ställde sig 57 muslimska stater bakom Saudiarabiens kritik mot Sverige och sedan i torsdags kväll utfärdar Saudiarabien inte längre arbetsvisum till svenskar som arbetar i området.

Tidigare i veckan talade EU:s utrikeschef Federica Mogherini med både utrikesminister Margot Wallström och Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi efter att Wallström blivit stoppad att tala inför Arabförbundet i Kairo förra veckan, men sedan dess har det varit tyst från EU. Det är alltså Vänsterpartiets Malin Björk kritisk till.

– Jag tycker att det är sorgligt. Antingen står man upp för mänskliga rättigheter och demokrati eller så är man väldigt flexibel med de här värderingarna och sopar dem under mattan. Jag är stolt över att Sverige äntligen har en regering där man inte sopar mänskliga rättigheter under mattan, säger Malin Björk.

Folkpartiets Cecilia Wikström håller däremot inte med Malin Björk. Hon säger att regeringens agerande har skämt ut Sverige och att det är upp till regeringen att reparera de diplomatiska relationerna.

– Allt som kan göras ska göras, men detta är framförallt en bilateral fråga där det är Sverige som har lyckats skapa den här situationen och då är det också Sveriges sak att ta sig ur den här fullständigt förnedrande situationen, säger Cecilia Wikström.

Wikström säger att Sverige alltid ska kritisera länder som inte står upp för mänskliga rättigheter, men hon säger att det måste skötas på ett bättre sätt.

– Jag vet att Tyskland och Nederländerna har gjort exakt samma sak men har använt en större diplomatisk skicklighet och därför inte lyckats försätta sig i den här oerhört konfliktfyllda och laddade situationen, säger Cecilia Wikström.

Utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven har båda valt att inte be EU om någon hjälp för att lösa konflikten. Enligt Stefan Löfven riskerar det att förvärra situationen ytterligare, men det håller inte Malin Björk med om.

– Skulle jag varit i Löfvens kläder så hade jag velat se att regeringen tog en mer offensiv hållning och sagt: Nu har vi tagit ett litet steg, men vi skulle vilja ha en större debatt om de här frågorna, säger Malin Björk.