Nu kan 650 asyl­sökande bo på samma boende

1:50 min

För att hitta boendeplatser till allt fler asyl­sökande som kommer till Sverige har Migrationsverket kraftigt höjt maxgränsen för hur många som kan bo på samma asylboende. Migrationsverket tycker inte att lösningen är tillfredställande.

– Nöden har ingen lag, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

– Vi får inte in tillräckligt många platser och vi kommer inte ställa någon på gatan. När vi har sökt boenden de senaste tre åren så har vi sökt små boenden för vi tror inte på stora boenden. Kollektivboende är sämre än eget boende och ju större det är desto sämre blir det, säger han.

Tidigare tilläts inte fler än 200 asylsökande bo på samma asylboende, men för att möte det ökande behovet kan nu 650 asylsökande bo i samma anläggning.

Migrationsverket kan idag skriva ett grundavtal för 350 platser på samma boende. Dessutom kan man teckna två tilläggsavtal om 150 platser vardera som man använder sig av när de första boendeplatserna är fyllda.

Ali bor sedan sju månader tillbaka på ett asylboende i Norberg i Västmanland och han ser risker med de stora boendena.

– Det är trångt och väldigt mycket människor som är deprimerade. Det ger en pressad stämning och människor kan börja bråka om vad som helst, folk kan bråka över en sked, säger han.

Ali bor på ett boende med 120 platser och han tycker redan att det är för mycket. Dessutom tycker Ali och andra Ekot pratar med att det är ett stort problem att boendena kan vara obemannade på kvällar och nätter.

Ett problem som också riskerar att bli värre när boendena växer. Men Mikael Ribbenvik tycker inte att Migrationsverket har något ansvar att kräva mer bemanning.

– När det gäller brottslighet och skydd för medborgare så är det polisen. När det gäller psykiskt och fysiskt välbefinnande så är det landstinget. Man får inte tro att det är Migrationsverkets ansvar allting som händer i samhället.