Ny behandling ska testas vid Menières sjukdom

6:15 min

Menières sjukdom orsakar mycket lidande för de drabbade. En studie ska nu undersöka en ny behandlingmetod. 

Menières sjukdom tros bero på en störning i örat som gör att vätsketrycket blir för högt. Sjukdomen ger upphov till återkommande yrselattacker, hörselnedsättning och tinnitus. Omkring 100 patienter per år söker hjälp för sjukdomen vid centralsjukhuset i Karlstad.

Monika Braatz drabbades för första gången i mitten på 80-talet och har sedan dess fått något anfall om året. Men ibland har det också gått längre tid utan att hon känt några symptom.

– 2014 började det i oktober och pågick i ungefär tre månader. Jag mådde uruselt och hörde nästan ingenting på höger öra. Jag var yr nästan varje dag i två månaders tid. Jag var sängliggande, kunde inte stå och gå. Ibland kunde jag krypa. Jag kunde inte äta eller dricka speciellt mycket, berättar Monika Braatz.

Som behandling idag används bland annat vätskedrivande medicinering och mediciner mot yrsel. I den nya studien ska man istället testa en medicin som i många år använts vid ögonsjukdomen grön starr, och som sänker trycket i ögat. I studien vill man undersöka om det går att få samma effekt i örat och om sjukdomen kan behandlas i ett tidigare skede. 

– Framförallt hoppas vi få ett väldokumenterat läkemedel. De läkemedel som finns kan visserligen fungera för en del, men sanningen att säga så är det vetenskapliga underlaget rätt litet. Det måste läggas upp på ett sådant sätt så att man ser att det är behandlingseffekt och inte ren placeboeffekt, säger Helge Lyckberg, överläkare på öronkliniken vid centralsjukhuset i Karlstad, och som ska leda studien.