Guldspadar till Kaliber och SR Uppland

2:47 min

På lördagskvällen delade Föreningen Grävande Journalister ut sina Guldspadar till årets bästa undersökande journalister. Två av de nio Guldspadarna gick till Sveriges Radio. Kalibers Sofia Boo och Markus Alfredsson vann i riksradioklassen och P4 Upplands Kina Pohjanen och Thomas Magnusson vann i lokalradioklassen.

I den första kategorin, webb, vann SVT Östnytts Jenny Widell, Tina Enström, och Ulf Persson för granskningen Vägen mot Fas 3. Granskningen visade bland annat att den kritik som riktats mot Arbetsförmedlingen, och de fel och brister som tidigare lyfts fram när det gäller Fas 3, inte handlar om enskilda avvikelser utan i själva verket är en logisk följd av ett systemfel.

Nästa kategori att belönas var årets tidsskrift. Vinnare blev Josephine Freje och Julija Sidner för reportagserien "Psykbryt" i tidningen Faktum. Granskningen visade att psykiskt sjuka människor skadats och till och med dött på grund av bristande säkerhetsrutiner inom vården.

I kategorin bok vann TV 4:s Jens B Nordström för boken om Saabs sista strid. Boken beskriver vad som hände bakom kulisserna i Sveriges största konkurs och hur pengar från misstänkt ekonomisk brottslighet fann sin väg in i den svenska fordonstillverkaren.

Den fjärde kategorin guldspadar som delas ut är liten tidning. Vinnare: Gusten Holm från Upsala Nya Tidning för "Nazisterna som gick fria". Granskningen handlade om när Uppsalapolisen lade ner utredningen om misshandel efter att nazister slagit en förbipasserande blodig på öppen gata.

Guldspaden för årets lokalradio gick till Sveriges Radio Upplands Thomas Magnusson och Kina Pohjanen för "ung tjej sökes". Granskningen har blottlagt att en av orsakerna till att barnsexhandel inte hamnar högre på polisens dagordning är attityder inom polis och rättsväsende.

– Våra reportrar har genom ett enträget arbete visat på brister hos Uppsalapolisen som gör att risken att åka fast är mycket liten för den som köper sex av barn. Granskningen visar på skickliga journalisters betydelse för att visa på utsatta tjejers situation./Andreas Miller, kanalchef P4 Uppland

Årets bästa Lokal-TV gjordes av SVT Västnytts Michael Verdicchio och Sandy Hansson för "Hemtjänstbluffen". Genom att granska avvikelserapporter och klagomål i sex kommuner kunde Västnytt avslöja stora brister inom hemtjänstföretaget Care Together.

I kategorin bästa riksradio gick Guldspaden till Sveriges Radios program Kaliber för granskningen "Lyxhotell och tvångsinjektioner". Programmet visade att det förekommit tvångsinjektioner av lugnande medicin i samband med utvisningarna, något som strider mot svensk lag. Det visade också att Kriminalvårdens personal, i strid med statens regelverk, bott flera nätter på lyxhotell och flugit i businessklass för stora summor pengar i samband med utvisningsresor.

-- Mycket välförtjänta vinnare. Att granska maktutövning mot de svagaste är något av det viktigaste vi kan göra som journalister och det är vad Kaliber har gjort. Dessutom är avslöjandet om illegala injektioner en fruktansvärd bild av vad våra läkare och myndighetspersoner är beredda att göra. Kaliber har gjort ett otroligt viktigt avslöjande. /Fredrik Laurin, redaktör för Sveriges Radios grävande journalistik

Svenska Dagbladets Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson får Guldspade i kategorin stor tidning för sin granskning av "Näringslivets högtflygande direktörer". Genom en systematisk granskning kunde SvD Näringsliv kartlägga hur Industrivärlden-sfärens högsta chefer via främst ett av bolagen, SCA, använt aktieägarnas pengar på ett sätt som strider både mot vad bolaget säger sig stå för utåt, men även mot normer i övriga näringslivet och samhället i stort.

Kvällens sista Guldspade delades ut i klasen riks-TV. Den gick till Camilla Ziedorn på  TV4:s Kalla Fakta för "Lögnen om barnen". Programmet avslöjade att det finska pappersföretaget Stora Enso lät barn, vissa inte äldre än fyra år, arbeta tio timmar om dagen på soptippar i Pakistan.

Alla nominerade