Nu avgörs Nevs öde i rätten

1:35 min

I dag hålls förhandlingar i tingsrätten om Nevs ska få skriva ned sina skulder eller ej. Ett livsviktigt beslut för biltillverkaren.

Här hittar du Victor Jensens direktrapport från förhandlingen.

Om Nevs inte får skriva ned sina skulder går företaget troligen i konkurs. Så ser den krassa verkligheten ut för den krisdrabbade biltillverkaren.

Därmed väntar bilmärket Saab på ännu ett ödesbesked och ett nytt kapital i boken om bilmärket skrivs. En bok som snart är tjockare än Vilhelm Mobergs tetralogi om Utvandrarna. 

Det mesta tyder på att det kommer bli ett ja för Nevs. Redan innan den så kallade ackordförhandlingen har Nevs fått i hop tillräckligt många ja, från de företag som biltillverkaren är skyldig pengar, uppger biltillverkaren.

Men i slutändan är det ändå tingsrätten som fattar det slutliga beslutet. Även om leverantörerna säger ja kan tingsrätten rent teoretiskt säga nej om till exempel ärendet inte har handlagts på rätt sätt, säger en av domarna vid Vänersborgs tingsrätt.

Nevs vill bara betala ungefär hälften av sina skulder till de runt 100 företag som man är skyldig mer än 500 000 kronor. Totalt är Nevs skyldiga leverantörerna över en halv miljard och genom skuldnedskrivningen ska företaget spara runt 300 miljoner kronor.

Om Nevs får igenom det så kallade ackordet ska företaget kunna gå ur den rekonstruktion som man befinner sig i nu. Rekonstruktion är ett sorts konkursskydd.

Det är den nuvarande huvudägaren Kai-Johan Jiang som har skjutit till ytterligare flera hundra miljoner för att Nevs ska klara av att gå ur rekonstruktionen.

Att gå ur rekonstruktionen ska underlätta förhandlingarna som nu pågår för att rädda företaget, menar Nevs. Bland annat förhandlar biltillverkaren om att få en ny huvudägare.

Men det är förhandlingar som har tagit enormt mycket längre tid än vad man först sade. Nu återstår att se om ett uttåg ur rekonstruktionen verkligen kan hjälpa Nevs att knyta ihop säcken och få den avgörande underskiften på avtalet för att få ny huvudägare.