Ännu en pilgrimsfalk förgiftad

1:17 min

Pilgrimsfalken hittades död i slutet av januari i nordvästra Skåne. Analyser visar att det är samma gift som dödade två pigrimsfalkar i Kristianstad 2012.

– Nu har det kommit fram till att det är ett mycket kraftigt gift som pilgrimsfalken har dött av, säger Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes Ornitologiska Förening. Det är föreningen som skickat prover från fåglarna på analys.

Misstänker ni då att någon människa aktivt har lagt ut det här giftet?
– Ja det misstänker vi på mycket goda grunder. Förmodligen sätter man giftet på en levande duva som falken sedan fångar. När den då biter i de ställen som är förgiftade så dör de ganska omgående. Det är ett mycket starkt gift, farligt även för människor.

Och ni har polisanmält detta?
– Det är polisanmält ja.

Samma slags gift hade enligt Skånes Ornitologiska Förening använts vid en tidigare händelse 2012 i Kristianstad då pilgrimsfalkar förgiftades på ett liknande sätt. Det finns nu sannolikt bara tre häckande par pilgrimsfalkar i Skåne, berättar Kenneth Bengtsson som nu hoppas på tips från allmänheten. Han är bekymrad över det som hänt.

– Nu har det hänt två gånger och där är inget som säger att det inte kan hända fler gånger. Det kan ju drabba andra djur också, både fåglar och däggdjur. I förlängningen också människor om någon har otur. Vi är mycket oroliga.