Sarkozy: Inget samarbete med Le Pen

2:00 min

I Frankrike leder högerblocket efter den första omgången i departementsvalen i regionerna. Högerpartiet UMP får 32,5 procent och högerextrema Nationella Fronten har gjort sitt historiskt bästa val med 25,35 procent medan regerande Socialistpartiet får 22 procent av rösterna. Men något samarbete är inte aktuellt. 

– Det blir inga lokala eller nationella överenskommelser med Nationella Frontens ledare, enligt UMP:s partiledare Nicolas Sarkozy.

Han förklarade högerblockets framgångar med misslyckanden av Socialistregeringen och en vilja hos väljarna att se en förändring.

Högerblocket leder före Nationella Fronten och vänsterblocket där regerande Socialistpartiet ingår.

Nationella Fronten har gjort ett historiskt starkt val, bättre än i EU-valet förra året.

Stödet är också högre än för regerande Socialistpartiet som har problem med att lösa problemet med den höga arbetslösheten i landet. Valresultatet betyder ett maktskifte i en rad departement i Frankrike.

Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen var upprymd i går kväll och krävde att premiäminister Manuel Valls lyssnar till meddelandet från valurnorna och avgår.

Men det kommer inte att ske har regeringen och president Hollande gjort klart redan före valet. Även om det är ett rekordval för Nationella Fronten så är stödet inte så högt som prognoserna visade i förväg, poängterar politiska kommentatorer.

Valdeltagandet blev högre än förväntat. Premiärminister Manuel Valls välkomnade snabbt under kvällen att Nationella Fronten inte blev den största kraften i fransk politik även om han tycker att stödet är för högt.

Premiärministern uppmanade också väljarna att mobilisera mer inför den andra valomgången nästa söndag.