Mamma Mu och kråkan fyller 30 år

6:26 min

Sveriges mest älskade kossa fyller 30 år. Det handlar om Mamma Mu och hennes kompis Kråkan som hängt med i tre årtionden. Jujja Wieslander prickade helt rätt med det udda paret och böckerna blir nu serieböcker. Från text till pratbubblor - är det den moderna Mamma Mu?

Lyssna på Lasses intervju med succéförfattaren Jujja Wieslander.

– Många unga tuffa killar känner igen sig i kråkan. Tuffa men innerst inne lite skraj, tror Jujja Wieslander kan vara en del av förklaringen till att Mamma Mu och kråkan blivit så populära, och förstås för att de funnits med så länge.

– Att det kommer i serieform är roligt, en helt ny form. Jag tror att det är tillbaka till rötterna för det är ju endast dialog och så gjorde vi i radio. Samtidigt som man ser bild för bild och då blir det nästan som en film, säger Jujja.

– Serier lockar ju till läsning. Jag tyckte att det var svårt att läsa serier för barnen när de var små men jag gillade att läsa serier när jag var liten. Det är viktigt att vi läser för och med barnen. Inte minst med tanke på att läsplattorna är en stark konkurrent.