Fick näsan avbiten – officeren kan få sparken

1:17 min

Halmstadofficeren fick sin näsa avbiten och sparkade förövaren i huvudet. Båda dömdes till fängelse. Nu kan officeren dessutom bli uppsagd.

Det slutade med åtta månaders fängelse vardera för de två männen i 25-årsåldern efter att de misshandlat varandra i samband med en fest i norra Sverige. Nu kan yrkesofficeren bli uppsagd från jobbet inom Försvarsmakten.

– Om man blir dömd enligt den domen som tingsrätten har beslutat sig för är det helt naturligt att man prövar en fortsatt anställning inom försvarsmakten, säger Stefan Jönsson som är chef på Luftvärnsregementet.

De exakta omständigheterna har tingsrätten inte riktigt fått helt klart för sig. Men tydligen ska yrkesofficeren, som är placerad i Halmstad, ha hamnat ovanpå den andre mannen i samband med ett bråk. Mannen har då bitit tag i näsan på officeren och spottat ut nästippen.

Med avbiten näsa ska officeren ha gått till attack mot mannen. En kompis höll fast mannen på golvet, medan officeren misshandlade honom genom att bland annat sparka honom i huvudet.

Båda skadades allvarligt av misshandeln, konstaterar tingsrätten.

Officerens näsa fick ett annorlunda utseende och han har fått bestående men, som problem med kall nästipp. Den andre mannen slogs medvetslös, fick hjärnskakning och fick föras med ambulans till sjukhus.

Tingsrätten bedömde att båda gjort sig skyldiga till misshandel och dömde dem nyligen till åtta månaders fängelse vardera.

Nu kan officeren dessutom förlora sitt arbete. Stefan Jönsson vill som är chef på Luftvärnsregementet säger att officeren fram tills nu skött sitt arbete, men att en misshandelsdom inte gör det möjligt för honom att arbeta kvar.

– Han har fått en dom som han har överklagat till hovrätten, och nu avvaktar vi om hovrätten tar upp det här, säger Stefan Jönsson.