Polisen om moskébranden i Eskilstuna: Vi har skruvat allt i botten

3:11 min

Polisen i Sörmland svarar nu på kritiken från Islamiska föreningen som är kritisk till att polisen lagt ner förundersökningen om branden i moskén i Nyfors i Eskilstuna i december.

– Vi har ju stor empati och det har vi ju i alla ärenden som lagts ner, men vi bedriver vår utredningsverksamhet inom lagar och regler och vi kommer inte längre, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Polisen har lagt ner utredningen om branden i moskén i Nyfors i Eskilstuna i december. Det har P4 Sörmland rapporterat tidigare.

Polisen utesluter ett attentat mot moskén utifrån. Polisens utredning visar att branden startade i en hög med kläder, som tillhörde besökare, inne i lokalen, men att det är oklart varför.

Men Islamiska föreningen, som har tagit del av brandutredningsprotokoll från förundersökningen, ifrågasätter detta och är säker på att någon vill föreningen illa och att branden var anlagd. Föreningen vill att polisen utreder branden på nytt.

Men Fredrik Wallén, polisens presstalesman, säger att polisen inte har kunnat bevisa att ett brott har begåtts. Fallet är nedlagt, men kan tas upp igen om om det kommer in nya uppgifter.

Det finns möjligheter att överpröva utredningen, men det görs oftast om det finns misstänkta personer inblandade och i det här fallet med moskébranden har det inte funnits några misstänkta, enligt polisen.

-- Skulle det komma in en sådan begäran skulle vi titta på den, men generellt så är det naturligtvis så att när det som i en sådan här brandutredningen verkligen är så att vi har skruvat varje utredningskruv i botten, då finns det utifrån ett myndighetsperspektiv inte något att överpröva.