Brittiska Labour tappar greppet om Skottland

1:41 min

I Storbritannien är det val till parlamentet om sex veckor. Och det pågår en dramatisk omritning av det politiska landskapet. En ny opinionsundersökning som publicerades på förmiddagen visar att socialdemokratiska Labour är på väg att förlora sitt starkaste fäste: Skottland.

Folkomröstningen om självständighet i Skottland för ett drygt halvår sedan har fått dramatiska följder. Trots att skottarna röstade nej till självständighet, så växer stödet för det skotska nationalistpartiet SNP närmast lavinartat.

En opinionsundersökning som publiceras i tidningen the Guardian i dag visar att SNP är på väg att ta över makten i en lång rad skotska valdistrikt. Förloraren är socialdemokratiska Labour.

Enligt Guardians opinionsundersökning, skulle SNP få 43 av de 59 Skotska platserna i det brittiska parlamentet. Det är i så fall en sjudubbling av de sex platser partiet har i dag.

Och den stora förloraren är Labour som skulle förlora mer än två tredjedelar av sina skotska parlamentsplatser och stå kvar med bara tolv platser.

Valet om sex veckor beskrivs som det mest svårtippade på decennier. Inget parti ser ut att få egen majoritet. Om Labour skulle få flest röster i valet så skulle de sannolikt därmed tvingas söka stöd hos det vänsterinriktade partiet SNP.

SNP är i så fall inriktade på att tvinga Labours politik åt vänster. Det sa den förre partiledaren Alex Salmond i en intervju med BBC i går. Han är fortfarande partiets starke man. Bland annat kommer SNP att kräva stopp för åtstramningspolitiken i landet.

– Förhoppningsvis ska den stora gruppen SNP-ledamöter kunna driva Labour i en ny riktning. Det tror jag många också söder om den skotska gränsen gärna vill se, säger Alex Salmond.