Allt fler Kreml-kritiska flyr Ryssland

1:47 min

Trycket mot de som fortfarande kritiserar makten i Kreml har fått flera kända kritiker att fly Ryssland.

Den senaste i raden är radioprofilen och kolumnisten Julia Latynina, som lämnade Ryssland sedan hon upptäckt att hennes telefon avlyssnats och hon blev förföljd.

– Förra lördagen när jag lämnade radiostationen Moskvas eko såg jag att någon följde efter mig, berättar Julia Latynina i en telefonintervju i Moskvas Eko om varför hon så hastigt lämnat Ryssland i helgen.

Latynina är en av profilerna för radiostationen och skriver också regelbundet för oberoende Novaja Gazeta. Hon har också publicerat romaner med verklighetsanknytning hur makt och banditism gått hand i hand i Ryssland.

Hon är samtidigt respekterad för att hon också avslöjat ligor med rötterna i Tjetjenien och Ingusjien, kriminella som med den maktfullkomlige delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov goda minne kunnat operera utanför lagen.

Detta har stört ryska säkerhetstjänsten FSB:s officerare, som också en gång räddat livet på Latynina berättar hon i intervjun.

– 2008 när jag gjorde en intervju med ökänd ledare från Ingusjien blev jag också förföljd, men då ingrep säkerhetstjänsten FSB och räddade faktiskt mitt liv, säger hon.

Latynina är en av många namnkunniga journalister, dissidenter, politiker och Kremlkritiker som senaste tiden lämnat Ryssland.

Ksenija Sobtjak från tv-kanalen Dozds är utomlands, hon hotades till livet vid Boris Nemtsovs begravning. Kände chefredaktören för Moskvas Eko Alexej Venediktov är också utomlands. Båda har dock i intervjuer försökt tona ned sin plötsliga avfärd.

Många av de som flytt finns på en dödslista, en lista där också Boris Nemtsovs namn fanns med.