Skåne

Stora skillnader inom förlossningsvård

3:12 min

Det har betydelse vilket sjukhus förstföderskor väljer när det gäller risken att drabbas av allvarliga bristningar. I Skåne är det nämligen stora skillnader mellan sjukhusen, visar statistik Sveriges Radio tagit del av.

Helsingborgs lasarett och Centralsjukhuset Kristianstad har de bästa siffrorna. En som nyligen födde sitt första barn i Helsingborg är Melissa Kron.

– Personalen gav mig hela tiden olika alternativ på hur jag kunde göra och de kändes som att de verkligen kunde sin sak och jag kände mig väldigt trygg med dem.

Här har allvarliga bristningar varit en prioriterad fråga för personalen på kvinnokliniken i Helsingborg. Det är också här som man forskat fram den lilla plastflärpen som ska hindra allvarliga bristningar i samband med förlossning som vi berättade om för några veckor sedan.

Statistiken över förstföderskor som drabbas av allvarliga bristningar talar ett tydligt språk. Det är stora skillnader på de olika sjukhusen. Lägst antal bristningar har Centralsjukhuset Kristianstad, tätt följt av Helsingborgs lasarett.

De båda sjukhusen ligger för tillfället strax över fyra procent. Båda sjukhusen har det senaste året fokuserat särskilt på problemet, vilket märks då de båda lyckats få ner sina siffror. Tony Lavesson, förlossningsöverläkare på Helsingborgs lasarett, förklarar hur de arbetat med problemet.

– Vi tyckte kollektivt på kliniken att vi ville få ner våra siffror. Vi har också ett par läkare som har forskat och forskar aktivt på det här.

Just det här fokuset märkte Melissa Kron av när hon nyligen skulle föda sitt första barn, då barnmorskan förberedde henne noggrant inför krystningsarbetet.

– Barnmorskan förberedde mig och sa att när hon säger att jag inte ska krysta så ska jag inte göra det för att det måste tänjas, och då blev det att jag gjorde som hon hade sagt.

De högsta siffrorna över tredje- till fjärdegradens skador, så kallade sfinkterskadorv står de största sjukhusen i Skåne för, Malmö och Lund. Båda sjukhusen har siffror som ligger över 7 procent och där Lunds siffror dessutom ökat något det senaste året från 7,51 procent till 7,75 procent.

– Vi tar det här på största allvar och kommer nu under våren att starta ett kvalitetsarbete där vi tar in en metod som de använt på Ullevål i Norge med goda resultat, säger Anna Sigfrid, enhetschef för förlossningen i Lund.

Skulle en av anledningarna till era siffror vara ett högre tryck hos er?

– Man får undersöka om vi har mer stress, eller om det skulle vara på grund av personalsituationen. Det är svårt att säga på rak arm.